2024. április 24., szerda

A fiatalok problémáira keresnek megoldást

A Dr. Hadzsy János Egészségházban megkezdte munkáját az Ifjúsági Tanácsadó Iroda

Hétfőtől ismét várja a kérdéseikre választ kereső vagy bármilyen súlyosabb problémával küszködő fiatalokat a topolyai Ifjúsági Tanácsadó Iroda, amely a Dr. Hadzsy János Egészségház keretében működik.

Dr. Kálóczi Dóra az új iroda rendelőjében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Dr. Kálóczi Dóra az új iroda rendelőjében (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Korábban a gyermekosztályon volt kialakítva a rendelőhelyiség, most a régi iroda feletti emeleten rendezték be modern, fiatalos stílusban. Dr. Kálóczi Dóra, az egészségház igazgatónője elmondta, hogy a diszkréció érdekében több irányból, a főbejárat és a hátsó bejárat felől is meg lehet közelíteni az irodát.

– A legfontosabb szempontunk az volt, hogy a fiatalok biztonságban érezzék magukat konzultáció közben, és hogy meglegyen a helyiség intimitása, ezzel is hozzájárulva a szakember és a fiatal közötti bizalom kialakulásához. Mindezt azért, hogy félelem nélkül fordulhassanak szakembereinkhez bármilyen lelki, egészségügyi vagy más gondjukkal. A tanácsadó egyelőre munkanapokon 12 és 13 között fogadja a fiatalokat – tudtuk meg az igazgatónőtől, aki elmondta azt is, hogy hétfőnként Borús Emőke pszichológus rendel, keddenként dr. Cservenák Péter nőgyógyász, szerdánként dr. Budai Annamária gyermekorvos várja a fiatalokat, csütörtökön pedig a védőnői szolgálat ügyeletesei. Pénteken dr. Lalović Predrag dietetikus szolgál tanácsokkal valamennyi súlyproblémával küszködő tinédzser vagy gyerek számára.

– Intézményünk mindig is nagyszerű kapcsolatot ápolt a községbeli iskolákkal, szakembereink rendszeresen látogatták az oktatási intézményeket, hogy találkozzanak a gyerekekkel, ismertessék számukra a tanácsadó létezését, működési elvét, és hogy a sokszor megoldhatatlannak tűnő problémáikkal nem kell egyedül megbirkózniuk. Ezt a gyakorlatot terveink szerint hamarosan felelevenítjük. A fiatalokat pedagógusok, szülők ajánlására is várjuk beszélgetésre, de önkéntesen is kérhetnek tanácsot tőlünk. Mindehhez előzetes bejelentkezés szükséges. Csak annyit kell tenniük, hogy munkanapokon 11 és 14 óra között tárcsázzák Zita nővér 064-659-1110-es mobilszámát – ismertette dr. Kálóczi Dóra.

A tanácsadó működésére nagyon nagy szükség van. A fiatalok, illetve a gyerekek tájékozatlanságát, felkészületlenségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az elmúlt évben két 13-14 éves kislány is szült gyermeket – nyilatkozta dr. Cservenák Péter nőgyógyász szakorvos.

– Abban bízunk, hogy az iroda a diszkréciójával hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb bizalommal forduljanak hozzánk tanácsért a fiatalok. Illetve akkor is, ha bármilyen problémával szembesülnek, mondjuk, a táplálkozás terén, ne adj’ Isten, erőszakkal találkoztak vagy kábítószeres gondokkal küszködnek – nyilatkozta dr. Cservenák, aki nőgyógyászként veszi ki a részét az iroda munkájából.

A topolyai Ifjúsági Tanácsadó Iroda újraindítását Slavica Đukić Dejanović népesedési politikával megbízott miniszter kabinetje támogatta anyagilag.