2024. április 25., csütörtök

A zökkenőmentes áramellátásért

Megújult a Szabadka 1 és a Szabadka 2 trafóállomás

Egy-egy terület gazdasági fejlődésében nagy szerep hárul az adott térség infrastruktúrájára, amelynek meg kell előznie a fejlesztéseket, a bővítéseket, az új beruházásokat. Napjainkban a fejlesztések egyik legalapvetőbb feltétele a megfelelő áramellátás. Szabadka Város ebből a szempontból kedvező helyzetben van, mivel az elektromos áramot nem csupán egy irányból kapja, hanem több irányból, amivel biztosítani tudja a zökkenőmentes áramellátást.

A gazdasági fejlődés alapfeltétele a megfelelő áramellátás (Fotó: Gergely Árpád)

A gazdasági fejlődés alapfeltétele a megfelelő áramellátás (Fotó: Gergely Árpád)

A Szabadka környéki áramelosztókat még a múlt században alakították ki. Az elmúlt időszakban megváltoztak mind a polgári lakosság, mind pedig az ipar igényei, viszont a legnagyobb trafóállomásokon hosszú ideje nem történtek nagyobb felújítási munkálatok. A közelmúltban végrehajtott munkálatoknak köszönhetően a két legnagyobb trafóállomás, a Szabadka 1 és a Szabadka 2 is megújult. A megújult trafóállomásokat csütörtökön megtekintette a Szerbiai Villanygazdaság küldöttsége, valamint a vállalat helyi részlegének vezetősége, és a helyi önkormányzat képviselői.

A két trafóállomás megtekintését követően Milorad Grčić, a Szerbiai Villanygazdaság megbízott igazgatója, valamint Dragi Vučković, az Észak-Bácskai Körzet vezetője nyilatkozott a médiának.

Előbbi elmondta, hogy Szabadka és környéke gazdaságilag fontos szerepet tölt be az ország életében, és hogy ez a jövőben is így legyen, szükség mutatkozott arra, hogy újításokat eszközöljenek az áramellátásban is.

A Szerbiai Villanygazdaság küldöttsége a Szabadka 1 trafóállomásnál (Fotó: Gergely Árpád)

A Szerbiai Villanygazdaság küldöttsége a Szabadka 1 trafóállomásnál (Fotó: Gergely Árpád)

– A Szabadka 1-es Szerbia ezen részének legöregebb trafóállomása. 1959-ben építették fel, és az azóta eltelt időszakban semmilyen felújítást nem végeztek rajta, csupán a meghibásodások alkalmával a szükséges javításokat végezték el. Nagy örömünkre szolgál, hogy több mint fél évszázad után sikerült felújítanunk a trafóállomást, aminek köszönhetően megnőtt a kapacitása, illetve meg tud felelni az újabb igényeknek, így alapot teremtettünk az újabb befektetők érkezéséhez. A Szabadka 2-es trafóállomás fiatalabb, és azt is sikerült modernizálnunk, illetve megnövelni a kapacitását. A beruházások összértéke mintegy 3,5 millió euró – mondta Milorad Grčić, aki azt is elmondta, hogy a čačaki mellett a szabadkai önkormányzattal a legjobb a kapcsolatuk, hisz a legrövidebb időn belül biztosítják számukra a megfelelő dokumentumokat és engedélyeket.

Dragi Vučković felszólalásában szintén kitért a beruházás gazdasági jelentőségére.

– Szabadka megnövelte kapacitásait, és biztosította a jövőjét, hisz ezzel a felújítással a város áramellátása stabilabb lett. Amikor potenciális külföldi befektetők küldöttségeivel tárgyalunk, a legfontosabb kérdés az infrastruktúra, így ezen beruházásoknak köszönhetően nagyobb magabiztossággal tudjuk bemutatni a város lehetőségeit az érdeklődőknek. Külön ki kell hangsúlyozni, hogy Sándor, Békova és Újzsednik, vagyis a várostól délre eső részek a mindennapokban is érezni fogják ennek a hozományát – fogalmazott a körzetvezető.