2024. április 24., szerda

Az MNT közösségünk életében

Szerdán, szeptember 19-én, Óbecsén, a Than Emlékházban Az MNT közösségi életünkben címmel lakossági fórumot tartottak, amelyen a Magyar Összefogás lista óbecsei jelöltjei is bemutatkoztak.

A jelenlévőket dr. Molnár Viktor, a Vajdasági Magyar Szövetség községi szervezetének elnöke köszöntötte, majd mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője szólt a jelenlévőkhöz. Felszólalásában arra tért ki, hogy a legfontosabb feladat továbbvinni és fejleszteni, amit az elmúlt négy évben elkezdett az MNT, tovább építeni, illetve az építés és fejlesztés mellett mindenki számára elérhetővé tenni mindezt. Szólt az MNT oktatási programjának sikereiről, a Vackor programról, az óvodafejlesztésekről, a szakképzésekről, a beiskolázási programról, az ösztöndíjprogramról és az Európa Kollégium fontosságáról is.
– Amit az elmúlt négy évben elterveztünk, azt valóra is váltottuk. A magyar érdekeltségű intézményeket tovább bővítjük, hangsúlyt fektetünk arra, ami a délvidéki magyarság számára fontos, ezek a család, gyermekeink, otthonunk, munkánk, kiszámítható előrehaladásunk, egészségünk, emberi méltóságunk, kultúránk, hitünk, szülőföldünk, hazánk és nemzetünk – mondta a listavezető.
Óbecse községből két személy is szerepel a Magyar Összefogás listáján. Az egyik a dreai Lurkóház vezetője, Boja András, aki elmondta, hogy szeretné, ha a Magyar Nemzeti Tanács a községünkből informálva lenne és tudna segíteni azokban a problémákban, illetve azoknak a problémáknak a megoldásában, amikkel a helyi lakosok találkoznak.
– Itt gondolok a magyar nyelv használatára, a kulturális téren való megnyilvánulásra, az oktatásfejlesztésre. Ezen felül természetesen kulcsfontosságú a tájékoztatás is, hiszen fontos hogy saját anyanyelvünkön tudjunk tájékoztatva lenni. Én úgy látom, hogy az MNT-nek megvannak a káderei, megvan az elképzelése, hogy hogyan tudja mindezt megvalósítani. Eltökélt személyek vannak a mostani listán is, illetve az előző összetételű tanács is ilyen személyekből állt. Komoly, összehangolt csapatról van szó, erre van szüksége a nemzetünknek – mondta.
A másik Óbecse községbeli jelölt a péterrévei Györe Decsov Emese történelemtanár. Elmondása szerint a felkérést, hogy a Magyar Összefogás listáján szerepeljen, hatalmas megtiszteltetésnek vette.
– A Magyar Nemzeti Tanács a délvidéki magyarság legfőbb jogmegőrző szerve. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy éljen továbbra is ez a feladatköre. A programnak vannak főbb célkitűzései, az oktatás fejlesztése, a kulturális élet éltetése és támogatása, de ide tartozik az anyanyelvápolás és a médiaházak fejlesztése is. Ezekért a prioritásokért szállunk síkra, és reményeink szerint teljesülni is fognak. A Magyar Összefogás listáját kompakt listának tartom, olyan személyekkel, akik hajlandóak tenni a közösségért, illetve már tettek is valamit a közösségi életért.