2024. március 28., csütörtök

Új utak új technológiával

Kishegyes községben önkormányzati és tartományi pénzekből épülnek új utak – Rekordidő alatt, fele pénzből valósul meg a beruházás

A héten Kishegyes község területén két nyári út fog szilárd útburkolatot kapni. Az új utak egy korszerű, a hagyományosnál olcsóbb és sokszorta gyorsabb technológiával épülnek. Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere arról számolt be lapunknak, hogy a projektumot két forrásból finanszírozzák.

Az önkormányzat képviselői megtekintik az új út építését (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat képviselői megtekintik az új út építését (Lakatos János felvétele)

A tartományi mezőgazdasági titkárság írt ki pályázatot a nyári utak és a nem kategorizált utak karbantartására és rendezésére. Ezen a pályázaton 2 millió 900 ezer dinárt nyertünk, ami azt jelenti, hogy az önkormányzatnak több mint 3 millió dinárt kell még hozzátennie, mert a pályázati kiírás szerint a tartomány az összeg 40 százalékát adja, a 60 százalékát pedig az önkormányzatnak kell előteremtenie. Két út készül el ebből a pénzből: Kishegyesen egy 720 méteres út, ami a szemétátrakó udvarhoz vezet, valamint egy 350 méteres útszakasz a Kishegyes és Szeghegy közötti benzinkút mögött, ami a mobilszolgáltatók átjátszóállomásaihoz vezet – mondta el az alpolgármester.

Evvel az új technológiával fele annyiba kerül az útépítés, mint a hagyományos módszerrel – számolt be lapunknak Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke.

– Úgy gondoltuk, hogy ezt a modern technológiát kipróbáljuk községünk területén, és majd meglátjuk. Ahogy szokták mondani: papíron ez nagyon szépen néz ki, de mi a gyakorlatban szeretnénk megtapasztalni a minőségét. Az eddig látottak alapján biztatónak tűnik, és előnyös, hogy különböző terhelhetőségű utak épülhetnek. A kivitelező a várható terhelés alapján határozza meg, hogy milyen vastagságú legyen a szilárd réteg. A technológia lényege, hogy nem kell komoly alapot készíteni, nincsenek hosszadalmas megelőző földmunkálatok. A gyakorlatban úgy kell elképzelni, mintha egy betonréteget húznának egy speciális géppel. Az út földjét összekeverik egy speciális cementtel és bizonyos adalékokkal, s ezt az előre meghatározott mélységig bedolgozzák. Erre kerül egy finom védőréteg, pl. zúzott kő, mert enélkül az út tükörsima és csúszásveszélyes lenne. Az út nagyon gyorsan elkészül, és három nap múlva már teljes forgalommal lehet használni. A technológia abszolút előnye, hogy ezek a speciális gépek percenként 6 méter utat tudnak megcsinálni, és bármilyen szélességű út kivitelezhető vele – mondta el Szűgyi, majd arról is szólt, hogy más községek területén már használják ezeket az utakat, és az első tapasztalatok nagyon biztatóak. Az elnök elképzelhetőnek tartja, hogy ha itt is beválik az új technológia, akkor akár utcák betonozását is ezzel a módszerrel fogják megoldani. Azt hiszem, hogy ennek a technológiának Kishegyes község területén van jövője – fogalmazott a községi képviselő-testület elnöke.