2024. április 19., péntek

Párttársai Dragnea lemondását követelik

A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökének, Liviu Dragnea képviselőházi elnöknek az azonnali lemondását követeli mindkét tisztségéből a párt három alelnöke.

A Paul Stănescu miniszterelnök-helyettes, Gabriela Firea bukaresti főpolgármester és Adrian Țuțuianu szenátusi alelnök által tegnap közzétett nyílt levél szerint Dragnea önkényesen és rossz irányba vezeti a pártot.

A három alelnök azt írta, Dragnea jogi helyzete sérülékennyé teszi a PSD-t, amelynek támogatottsága a közvélemény-kutatások szerint több mint tíz százalékponttal csökkent a 2016-os választások óta. A pártelnököt korábban jogerősen felfüggesztett börtönre ítélték, később újabb korrupciós ügyben vádolták meg. Dragneát második perében is első fokon letöltendő börtönre ítélték, tegnap pedig kiderült, hogy fellebbviteli tárgyalása október 8-án kezdődik.

Dragnea érintettsége bírálói szerint hitelteleníti a kormánypártnak az igazságszolgáltatás átalakítására irányuló erőfeszítéseit, a PSD pedig emiatt állandó konfliktusba került Románia elnökével, az ellenzéki pártokkal, a titkosszolgálattal, a korrupcióellenes ügyészséggel és a civil társadalommal. A levélírók úgy vélik, hogy az állandósult PSD-ellenes tüntetések megosztották a román társadalmat, tovább mélyíthetik a bizalmatlanságot a PSD-vel szemben, amely aligha maradhat kormányon, ha a közfelháborodás a Dăncilă-kabinet bukásához vezet.

A három alelnök szerint a pártelnök lemondása után – a Dragnea által háttérből irányított és ügyvezető elnökké előléptetett – Viorica Dăncilă kormányfőnek kellene a PSD ideiglenes vezetését ellátnia egy 2019 első felében megrendezendő rendkívüli tisztújító kongresszusig.

Dragnea péntekre összehívta a PSD végrehajtó bizottságát, a lemondását követelő nyílt levél közzététele óta nem lépett a nyilvánosság elé.