BARANGOLÁSOK GÖRÖGORSZÁG LEGZÖLDEBB SZIGETÉN (2.)

Kerkyra, a város

A nimfa és Európa történelme

Diósi Árpád

2018. szeptember 20., 20:49

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Hiába érkeztünk meg péntek reggel Korfura, az éjszakai utazás fárasztó volt, a délutáni fürdőzés után már kora este ágyba estünk. Az éjszaka kellemes volt, egy lepedő elég volt takarózni. A reggel viszont csodálatos, hiszen a tengert bámulva kávézni felejthetetlen élmény. Nem sokáig ábrándoztunk így, hiszen megérkezett Tijana, az utazási iroda képviselője, aki ottlétünk alatt 3 fogadónapot tartott, elkísért bennünket 2 kirándulásra, valamint telefonon és a közösségi oldalakon is készségesen a segítségünkre sietett.

Az „új” erőd

Az „új” erőd

Úgy döntöttünk, első nap Korfu városát, Kanoni városrészt, az Egér-szigetet és Achilleiont, vagyis Sissi királyné kastélyát nézzük meg. A görögök egyébként nem Korfunak, hanem Kerkyrának  – Kerküra, Korküra – hívják a szigetet és a fővárosát. A mitológia szerint Poszeidón beleszeretett egy gyönyörű nimfába, Kerkürába – aki Aszóposz és Metópé folyami nimfa lánya volt –, majd elrabolta őt. Poszeidón megvásárolta Kerkürának az addig még névvel nem rendelkező szigetet, és a házastársi boldogság érdekében felajánlotta, hogy róla nevezzék el. A Korfu a korifi szóból ered (tsz. kórfusz), ami hegyet, hegycsúcsot jelent, és a város erődjeinek hegyeire utal. A szigetet 1386-ban a velenceiek foglalták el, akik elsősorban az olívaolaj forrásaként tekintettek rá. Nekik köszönhető, hogy Korfun soha nem volt török uralom, így hiányoznak a más görög városokban megtalálható mecsetek. Rajtuk kívül franciák és angolok is uralmuk alá hajtották a szigetet.

Bazárok és tavernák mindenhol

Bazárok és tavernák mindenhol

Eredetileg robogóval vágtunk volna neki a túrának (50-60 euró 3 nap, az autó drágább, és nehezebb is parkolót találni), de jobbnak tűnk kiváltani napijegyet buszra, ami 5 euró, és a kék körzet buszjáratain (amelyek a város 15 kilométeres sugarában közlekednek) korlátlanul utazhatunk egész nap. E három látnivaló pedig egyrészt kötelező, másrészt a kék körzet buszaival be lehet az egészet járni. Egyébként a buszokat le kell inteni, mert különben soha nem állnak meg! Ahogy a 7-es busszal megérkeztünk a végállomásra, azonnal az óvárosba siettünk, a külváros ugyanis a növényekkel telezsúfolt teraszain kívül nem sok látnivalót ad. Egyszerű volt odaérni, hiszen a végállomás a városközpontban van (nem kell félni, a buszsofőr letessékel mindenkit), leszállva a járműről jobbra fordulunk, és 5 perc séta után meg is érkeztünk a csodába. A zsúfolt, kicsit kaotikusnak tűnő forgalom mellett talán a robogók sokasága a furcsább. Ennyi kismotort még életemben nem láttam. Szinte mindenki – helybéli, turista – ezekkel a kétkerekűekkel szeli az utakat.

Az óváros

Az óváros

Az óváros két erődítmény – a régi és az új – között terül el. A szűk kis utcák között sétálva a velencei, francia és az angol építészeti stílusjegyeket is fel lehet ismerni, szinte minden sarok után valami meglepetésbe lehet belefutni. Egy nap nem is lehet végigsétálni e gyönyörű labirintust. A sikátorok bazárokkal, éttermekkel vannak teli, bár az ott megvásárolható csecsebecsék szinte minden sarki boltban megtalálhatók – rendszerint olcsóbban. A régi, vagyis a Velencei Erődöt az óvárostól a város legnagyobb zöldellő parkja, az Esplanada választja el. A park északi oldalán találjuk a Szent Mihály- és a Szent György-palotát, ami ma az Ázsiai Művészetek Múzeumaként szolgál, a történelem folyamán viszont brit főkormányzók, a Jón-szenátus és a görög uralkodók rezidenciája volt. A sziget leghíresebb templomát Szent Spyridonnak szentelték. Az 1589-ben épült templom tornyánál egyetlen épület sem lehet magasabb a városban. Szent Spyridon egyébként a sziget védőszentje is, a templomban megnézhetjük mumifikálódott holttestét, amelyet mindennap átöltöztetnek. A szent tisztelete igen nagy, szinte minden elsőszülött férfinak a Spiridon/Spiros nevet adják. Az utazási iroda képviselője viccesen meg is jegyezte, ha a netalán bemennénk egy kávézóba és a pincért hívnánk, elég lenne elkiáltanunk, hogy Spiros, és rögtön tíz ember fordulna felénk.

Szent Spyridon temploma turistamágnes

Szent Spyridon temploma turistamágnes

Az óvárostól délre, közvetlenül a repülőtér kifutója melletti Kanóni városrész kilátójába is ellátogattunk (2-es busz). Az öbölben két kis sziget ad helyet egy kolostornak és egy templomnak. Vlakherna szigetén egy fehér kolostort láthatunk, melyet Szűz Máriának szenteltek, keskeny úton közelíthetjük meg Korfuról. A másik sziget neve Pontikonissi, vagyis Egér-sziget. Itt egy 13. századbeli templomot találunk. Kanóni nevét a franciáktól kapott városvédő ágyú adja, a mellette lévő panorámás kilátóról pedig fantasztikus fényképeket készíthetünk a szent helyek felett le- és felszálló repülőgépekről. Kanoni és Perama partjait a repülőteret védő gát köti össze, melyen mi is átsétálhatunk, miközben pár méterrel a fejünk felett húznak el a gépek.

A következő részben az Achilleiont, vagyis Sissi királyné palotáját járjuk körbe.

(Folytatjuk)

Szent Spyridon templomának tornyánál semmi sem lehet magasabb

Szent Spyridon templomának tornyánál semmi sem lehet magasabb

Boltíves, szűk utcák

Boltíves, szűk utcák

Turisták mindenhol

Turisták mindenhol

Vlacherna kolostora

Vlacherna kolostora

Kerkyra a tengerről

Kerkyra a tengerről


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége