2024. április 25., csütörtök

Kína az erős Szerbiát támogatja

A smederevói kínai–szerb ipari parkban várhatóan 20 ezer munkahely nyílik

Tegnap érkezett végéhez a szerbiai küldöttség háromnapos kínai látogatása. A felek ismét együttműködési megállapodásokat és szándéknyilatkozatokat írtak alá, egyebek mellett a smederevói kínai–szerb ipari park kiépítéséről. Utóbbi, a szintén majdan építendő borčai ipari park mellett a kínai vállalkozások második fontos központja lehet Szerbiában és ezzel egyidejűleg Európában. Aleksandar Vučić köztársasági elnököt Li Ko-csiang kínai miniszterelnök fogadta, majd részt vett a Tiencsin-i Világgazdasági Fórum,  közismertebb nevén a nyári Davos ünnepélyes megnyitóján.

A szerbiai hírügynökségi jelentések szerint Aleksandar Vučić és a szerbiai küldöttség napja Hebei tartományban kezdődött, ahol a tartomány kormányzójával és a HBIS, a Smederevói Acélművek többségi tulajdonosának a képviselőivel ült tárgyalóasztalhoz. Vučić hálásan szólt a szóban forgó vállalat küldöttségéhez, amiért talpra állították a Smederevói Acélműveket és ezzel érdemben járultak hozzá Szerbia gazdasági mutatóinak erősítéséhez.

A Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott beszélgetést követően Vučić a sajtónak nyilatkozva megerősítette, hogy a két ország minden politikai kérdésben ugyanarra az álláspontra helyezkedik. Szerbia az egységes Kína politikáját támogatja, ugyanúgy, mint az ázsiai ország, amely Szerbia területi integritásáért és szuverenitásáért, illetve az erős Szerbiáért száll síkra – fejtette ki a Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint a szerb államfő, hozzátéve, hogy Szerbia örökké hálás marad Kínának az 1999-ben tanúsított magatartásáért, valamint a Smederevói Acélművek megmentéséért. Szerbiának a jövőben is szüksége lesz a Kínából érkező hátszélre, egyebek mellett a negyedik ipari forradalom tekintetében – húzta alá Vučić.

Az együttműködés utóbbi években történő elmélyítésének köszönhetően Kína Szerbia negyedik legnagyobb külkereskedelmi partnerévé nőtte ki magát – emelte ki sajtónyilatkozatában Aleksandar Vučić, elismervén a folytatásban, hogy a mérleg továbbra is Kína oldalára billen, hiszen az ország összehasonlíthatatlanul több terméket szállít Szerbiába, mint az fordítva jellemző.

GLOBALIZÁCIÓ VAGY DEGLOBALIZÁCIÓ

A Tiencsin-i Világgazdasági Fórum, közismertebb nevén a nyári Davos, amelyen száz ország kétezer képviselője vett részt, ünnepélyes megnyitóján Li Ko-csiang megismételte korábbi kijelentését, hogy a nemzetközi színtér szereplőinek és a gazdasági tényezőknek egyetlen aktuális kérdést kellene mielőbb megválaszolniuk: a globalizációt vagy a deglobalizációt támogatják. A világ elérkezett az útkereszteződéshez, ahonnan többé nincsen visszaút, a döntés elkerülhetetlen – nyomatékosította Li Ko-csiang, aki, mint országa is, a globalizációt támogatja.

– A kínai gazdasági reformintézkedések az utóbbi negyven évben a globalizációra épültek. A globális összeköttetés és kapocs mára megkérdőjelezhetetlen. Az internetnek hála ma már mindenki kapcsolatban állhat a másikkal, éljen a világnak akármelyik pontján is. A növekedésnek eme új generátorai mindenkinek egyforma lehetőséget biztosítanak a fejlődésre. A globalizáció nyitotta meg Kína és a világ összes országa előtt a fejlődés kapuját. Kína a jövőben is nyitott kíván maradni a világgal szemben, sőt, az eddiginél is szélesebbre tárja az ország kapuit. A kínai kormány elszánt abbéli elhatározásában, hogy megejti az adóreformot. A cél az, hogy csökkentsük a különböző közterheket a gazdasági társaságok irányába. Emellett szeretnénk, ha a külföldi és a hazai vállalatok ugyanabban a bánásmódban részesülnének – hallhatták az egybegyűltek.

A folytatásban Li Ko-csiang a negyedik ipari forradalomról értekezett. Mint  kifejtette, az unilateralizmus nem adhat választ azokra a kérdésekre, amelyekkel a világ a negyedik ipari forradalom során szembesülni kényszerül. A Tiencsin-i Világgazdasági Fórum egyik célja éppen az, hogy lendületet adjon a globális innovációknak és megválaszolja a nemzetközi kihívásokat – húzta alá a kínai miniszterelnök.

Klaus Schwab, a Világgazdasági Fórum alapítója egyetértett a kínai kormány első emberével, hogy a nemzetközi színtér válaszúthoz érkezett. Schwab sajnálatosnak tartja, hogy napjainkban egyre inkább erősödik a protekcionizmus, és mind többen kérdőjelezik meg a nemzetközi szabadkereskedelmi megállapodásokat. Mint hozzátette, a világ nem fordíthat hátat a multilateralizmusnak és a globális rendnek. A negyedik ipari forradalomnak elég ereje van ahhoz, hogy segítségével a világ megküzdjön a legsúlyosabb kihívásokkal és jobb, egészségesebb életkörülmények teremtődjenek az emberek számára – hangsúlyozta Schwab, mondván, hogy a negyedik ipari forradalom az összeköttetésben gyökeredzik és ebből adódóan természetes, hogy a globalizáció tovább erősödik, ha akarjuk, ha nem.

IPARI PARK 400 HEKTÁRON

A nemzetközi fórum megnyitóját megelőzően a szerbiai küldöttség elé újabb megállapodások kerültek. A szerb kormány nevében Dragan Stevanović, a gazdasági minisztérium államtitkára írta alá Tiencsinben a Smederevói Acélműveket érintő szándéknyilatkozatot, valamint a smederevói kínai–szerb ipari park megépítéséről szóló protokollt. Utóbbi projektumot a HBIS, a Smederevói Acélművek többségi tulajdonosa viszi véghez.

Stevanović elmondása szerint a kínai beruházó szeptember végéig továbbítja a szerb kormánynak az ipari park mestertervét. A várhatóan 400 hektáron elterülő létesítményben, ha elkészül, a tervek szerint 20 ezer munkahely nyílik. A projektum első szakasza minden valószínűséggel két éven belül készül el, a második 2021-ig, a harmadik pedig 2022-ig – taglalta Stevanović.

– Ebben az ipari parkban a tervek szerint a gépipar és az elektronikai ipar számára gyártanak majd korszerű és igényes alkatrészeket. Emellett építőipari anyagokat és autóalkatrészeket is készítenek. Korszerű és munkaigényes termelés folyik majd ezekben az üzemekben. A smederevói ipari park nemcsak a város és környéke, hanem Szerbia egésze számára is fontos. Egy ehhez hasonló kapacitású projektum hatását biztosan megérzi a köztársasági költségvetés – magyarázta a tisztségviselő.

A szerbiai küldöttség háromnapos látogatása, amely során a szerbiai hírügynökségek jelentése szerint több mint 3 milliárd dollár értékben születtek megállapodások a két ország között, tegnap este, a Li Ko-csiang rendezte vacsorát követően fejeződött be.