2024. április 23., kedd

Hétfőtől rövidített órák?

A négy nagy pedagógus-szakszervezet bejelentette: hétfőtől az iskolák jelentős részében, vagyis mintegy 1000 szerbiai oktatási intézményben rövidített órákat tartanak mindaddig, amíg minden egyes egyetemi végzettségű oktatásügyi dolgozót nem sorolnak be a kilencedik fizetési osztályba. Eddig már sikerült elérni ezt 38 ezer pedagógus számára. Még 27 100 egyetemi végzettségű, teljes óraszámmal tanító oktatásügyi dolgozó részére kívánják kiharcolni a kilencedik fizetési osztályba való besorolást.

Mladen Šarčević oktatási miniszter szerint a szakszervezetek kedvező ajánlatot kaptak azzal, hogy minden osztályfőnök a kilencedik fizetési osztály 1-es fokozatába kapna besorolást.

A követeléssel kapcsolatban kifejtette: a fizetési osztályok lényege épp az, hogy a munka minősége alapján különbségek legyenek a jövedelmezésben. Jelenleg számításokat végeznek, hogy az államkasszának mennyibe kerülne, ha minden egyetemi végzettséggel rendelkező pedagógus a kilencedik fizetési osztály 1-es fokozatába tartozna. Ezt e napokban Ana Brnabić kormányfő elé terjesztik.

A miniszter arról is beszélt, hogy az oktatásügyben mintegy 20 ezer olyan fiatal pedagógus dolgozik, akiket határozott időre alkalmaznak, valamint az oktatásügyi dolgozók 27 százalékának nincs meg a feltétele, hogy a kilencedik fizetési osztályba tartozzanak, hanem megmaradnának a nyolcadik fizetési osztály harmadik fokozatán.

A tárgyalások folytatását jelentették be.