2024. március 28., csütörtök

Pozitív irányú változások

Tavaly óta három új tantárgyat tanulnak az általános iskolások – Az 1. és 5. osztályosok pedig idén már az új tanterv szerint tanulják az összes tantárgyat

A mostani ötödikesek és hatodikosok három új tantárgyat tanulnak: informatika és számítástechnikát, technika és technológiát, valamint test- és egészségügyi nevelést. A jelenlegi ötödik osztályosok már a második generáció a három új tantárggyal, de az első, amely teljesen új tanterv szerint tanulja az összes tantárgyat.

Az említett három tantárgy egy része korábban választhatóként már szerepelt az órarendben. Így bár a három új tantárgy első pillantásra soknak tűnhet, valójában nem terheli le túlzott mértékben a gyerekeket, tudtuk meg Urbán Zsuzsannától, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola igazgatójától.

A szülők és a gyerekek nem nagyon észlelték a változásokat, hiszen például az informatika oktatását eddig is komolyan vettük, amíg választható tárgy volt, addig is szinte minden gyerek járt rá. Műszaki oktatást és testnevelést szintén tanítottunk nekik korábban, most elsősorban a keretek változtak. Inkább nekünk okoz fejtörést, hogy hogyan is osszuk szét az órákat, és az is probléma, hogy bár már szeptember közepe van, még nem kaptuk meg az új elsős és ötödikes naplókat.

Hogy az új tantárgyak pontosan milyen tartalmakat ölelnek föl, és hogyan zajlik a gyakorlati megvalósításuk, arról a zentai Emlékiskola munkatársait kérdeztük.

Eddig a műszakit és az informatikát egy tantárgyon belül tanulták a gyerekek. Most, hogy az informatika külön tárgy lett, a technika és technológia órán a műszaki ismeretek mellett szövegszerkesztést, táblázatkezelést, számítógépes tervezést, valamint vállalkozástani alapismereteket oktatunk a diákoknak. Utóbbi azt jelenti, hogy amikor elkészítenek egy munkát, kiszámolják az előállítási költséget az anyagárral, munkaórákkal, egyéb ráfordításokkal együtt, majd haszonkulcsot számolnak. Még nem tudjuk, mi lesz az új tananyag hosszú távú eredménye, de én úgy érzem, jó volt a változás iránya. Igaz, az ötödikeseknek én nem forszíroznám a vállalkozási ismereteket, de hetedik vagy nyolcadik osztályban nagyon jó, hogy ezt is megtanulják – mondta Nagy Abonyi Pál, a Stevan Sremac Általános Iskola igazgatóhelyettese, aki korábban majdnem harminc évig tanított műszaki ismereteket az Emlékiskola diákjainak.

Az informatika és számítástechnika tantárgyról elmondta, hogy itt a számítógépes programozás alapjait sajátíthatják el a gyerekek:

Van kettő kimondottan játékos, könnyen megtanulható és nagyon fölhasználóbarát programnyelv, a Scratch és a Python. Ötödikben csak az előbbit kell megmutatni a gyerekeknek. Nagyon szép programokat össze lehet hozni belőle, öröm vele dolgozni. Tetszik nekem is, a gyerekeknek is.

Fekete Krisztián test- és egészségügyi nevelést tanít az iskolában. Meglátása szerint értékelendő, hogy változott a tanterv, hiszen Szerbiában a gyerekek 60 százaléka elhízott, vagy mozgásszegény életformát folytat:

A tantárgy keretén belül a testnevelési órák kiegészültek még az egészségügyi neveléssel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy beszélgetünk a gyerekekkel az egészséges táplálkozásról, a vitaminokról, a pihenés szükségességéről, a sportról. Ide tartozik emellett a higiénia, a kézmosás fontossága is, mert a nevelés elsődleges színtere a család, de nem mindenhol kap megfelelő mintákat és információkat a gyerek. Jó irány, hogy a sport és a mozgás felé tereljük őket, még ha csak hobbiszinten is.

Hozzátette, hogy Zentán lehetőségük van számtalan sportágat kipróbálni a gyerekeknek: az atlétikától kezdve a különböző labdajátékokon át a küzdősportokig, de mindezek mellett például az úszást, a kajakozást vagy az íjászatot is választhatják. Ez azt jelenti, hogy a gyerekek megtalálhatják a saját maguknak megfelelő mozgásformát, a keresésben pedig a tanár is segítséget tud nyújtani.