2024. április 24., szerda

Egyelőre nem csökken a roamingdíj

Az internetszolgáltatásért is harminc százalékkal többet fizetünk Európa más országainál

Egyhamar nem lesz olcsóbb a barangolási (roaming) díj a szerbiai mobilhasználók számára – mondta Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter a Pink Televíziónak adott nyilatkozatában. Az alacsonyabb díjak megszabásához több megállapodás aláírása szükséges – tette hozzá a miniszter. Kiemelte, hogy az első feltétel – amelyhez az Európai Unió ragaszkodik – az összes hat nyugat-balkáni ország megállapodási szerződésének a megkötése.

– Bosznia-Hercegovinával, Montenegróval és Macedóniával megszületett a megállapodás. Ezen országok követelik a megegyezés létrehozását Albánia és Koszovó között. A tervek szerint az év végéig vagy a jövő év tavaszáig megszületik a szóban forgó megállapodás – mondta Ljajić.

Hozzátette, hogy ezt követően az Európai Unióval írnak alá megállapodási szerződést, ami az internetes roamingdíjak fokozatos eltörléséhez vezetne.

– A szerb polgárok harminc százalékkal többet fizetnek az internetért, mint amennyit fizetnek Európa más országainak lakói. A barangolási díjakat fokozatosan csökkentenénk, először 70 centre, majd 2020-tól 45 centre, és végül 20 centes árra esne vissza – ecsetelte a miniszter.

Az internetes barangolási díjak csökkentésével párhuzamosan a telefonhívások és az üzenetek díjaiból is lefaragnának.