2024. április 19., péntek

Szép termés, alacsony ár

Egyre nehezebb a szőlő értékesítése a behozatali áru miatt

Több szempontból is különleges termelési ciklus végéhez közeledünk. A gazdálkodók részéről egész idényben odafigyelésre volt szükség, kezdve a kora tavaszi fagyoktól, a hűvös és esős júliuson keresztül az augusztusi kánikuláig, amelyek több esetben is extrém állapotokat idéztek elő. Igaz ez a szőlőtermelőkre is, akiknek figyelme az átlagosnak tekinthető években sem lankadhat.

Urbán Károly: Fagykár nem érte a szőlőt (Fotó: Gergely Árpád)

Urbán Károly: Fagykár nem érte a szőlőt (Fotó: Gergely Árpád)

A palicsi Urbán Károly, az Észak-Vajdasági Földműves Egyesület közgyűlésének elnöke egyebek mellett az 1980-as évek óta 3 kapa területen csemegeszőlővel foglalkozik. A szőlős fajtaösszetétele vegyes, található rajta többek között Hamburgi muskotály, Cardinal, Itália, Afuz Ali és Michelle. A legkorábbi fajta a Cardinal és a Beogradska Rana, amelyek betakarítása már július végén megkezdődött, míg jelenleg a Hamburgi muskotály és a Riber betakarítása zajlik, és az elkövetkező két hétben teljesen befejeződik a szüret. Ami ezt követően megmarad, azt pálinkának használják fel.

Urbán Károly elmondása szerint a csemegeszőlőt azonnal értékesíteni kell, nem híve annak, hogy a hűtőházban tárolja. Az általa megtermelt csemegeszőlőnek bejáródott piaca van, hetente kétszer Kúlára jár piacra, ahol közvetlenül értékesíti, ugyanakkor néhány viszonteladóval is együttműködik.

Ami az idei évet illeti, Urbán szerint nem volt szükség különleges kezelésre.

A csemegeszőlőt azonnal értékesíteni kell (Fotó: Gergely Árpád)

A csemegeszőlőt azonnal értékesíteni kell (Fotó: Gergely Árpád)

– A kora tavaszi fagyoktól meg lehet védeni a szőlőt. Oda kell figyelni, hogy a vesszők beérjenek, és amennyiben a vegetáció kezdete előtt éri a fagy, akkor azt elviseli, másrészt a szálvesszőket igyekszünk megóvni, ha a felső része el is fagy a növénynek, ebből tudjuk garantálni a termést. Fagykár nem érte a szőlőt, és később a nagy kánikula sem ártott neki. Utóbbi talán annak köszönhető, hogy a mi szőlősünkben meghagyjuk a növények leveleit, tehát arra törekszünk, hogy a fürtöket ne direkt érje a napfény. Ezt akkor tanultam meg, hogy így kell csinálni, amikor Szlovéniában jártam, ahol szintén nem szedik le a szőlő leveleit – fogalmazott Urbán, aki azt is elmondta, hogy annak ellenére, hogy az időjárás az év bizonyos szakaszaiban kedvezett a gombás megbetegedéseknek, mégsem volt szükség különleges vegyszeres kezelésre.

– Az idei termésmennyiséggel elégedett vagyok, az árral kevésbé, mivel évek óta stagnál. Az értékesítés nem a legjobb. Korábban Eszékre is jártunk piacozni, és megérte olyan nagy távolságra is elvinni. Ma már örülök, ha Kúlán el tudom adni a szőlőt. A piacokat elárasztotta a behozatali szőlő, és úgy érzem, az itteni termelőket nem védi senki – mondta Urbán Károly.

A beszélgetés során szóba került a több helyen tapasztalható munkaerőhiány is. Urbán elmondta, hogy évek óta hét-nyolc munkást alkalmaz a szőlősben lévő munkálatokhoz. Mint mondta, az idén egy új munkása van, a többiekkel már tavaly és az azt megelőző néhány évben is együtt dolgozott, így nem volt szüksége új munkások keresésére, illetve betanítására.

Urbán Károly gazdaságában a szőlő mellett más kultúrákkal is foglalkozik, többek között almával, amelynek a betakarítása jelenleg is zajlik. Utóbbival kapcsolatban Urbán elmondta, hogy a termést az idén is érte jégeső, ami nagyban lecsökkenti az árát, és így a termelési költségeket sem tudják lefedni. Éppen ezért a jövőben csökkenteni fogják az alma termésterületét, és helyére a kevesebb munkaerőt igénylő szántóföldi növényeket tesznek.