2024. március 28., csütörtök
Orbán Moszkvában:

A Török Áramlat egyik ága Magyarországon haladhat keresztül

Magyarországon haladhat keresztül a Török Áramlat földgázvezeték folytatásának egyik szakasza – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktor magyar kormányfővel közösen tartott tegnapi moszkvai sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

Putyin emlékeztetett rá, hogy az Európába irányuló orosz gáztranzit ma is magyar területen halad át, ahol gáztározók szavatolják az európai fogyasztók megbízható és zökkenőmentes ellátását még a kereslet csúcsidőszakaszaiban is.

„Vizsgáljuk a lehetőségét annak, hogy magyar partnereinket csatlakoztassuk az orosz gáz Európába szállításának új útvonalaihoz. Nem zárom ki, hogy a Török Áramlat megépítése után a gázvezeték egyik szárazföldi folytatása Magyarországon haladhat majd keresztül” – mondta.

Az orosz elnök elmondta, hogy a magyar kormányfővel közös kezdeményezés alapján kormányközi bizottság alakul a kétoldalú regionális együttműködés összehangolására, amely az év vége előtt megtartja majd alakuló ülését.

Orbán Viktor a sajtótájékoztatón azt mondta, Magyarország nemzeti érdeke, hogy Európa két fele között minél jobb legyen az együttműködés, és azon belül a magyar–orosz kapcsolatrendszer is minél jobb legyen. Indoklásul azt mondta: amikor Európa keleti és nyugati fele között feszültség volt, akkor a magyarok mindig rosszul jártak.

Szerinte az elmúlt években Magyarország és Oroszország kiszámítható partnere lett egymásnak.

Az energetikai együttműködésről azt mondta, „sikerült megállapodni a 2019-re vonatkozó gázszállítások után a 2020-as évre szóló gázszállításokról is”. Közölte azt is, hogy Magyarország pályázik arra a lehetőségre, hogy amikor Törökországból, déli irányból megépítik majd a gázvezetéket, akkor az Magyarországon keresztül haladjon.

A paksi projektumról újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Magyarország a villamos energia 35-40 százalékát Pakson állítják elő, a hosszú távú terv pedig az, hogy a napenergia mellett a nukleáris energia legyen meghatározó. Az érdeklődést azonban az váltja ki – folytatta –, hogy EU- és NATO-tagként „ezt az oroszokkal csináljuk”. Szerinte a beruházás így nemcsak energetikai szempontból bátor, hanem a Kelet–Nyugat együttműködésének távlata szempontjából is.

„Meg fogjuk csinálni, és ez egy közös siker lesz, és nemcsak az orosz–magyar kapcsolatoknak tesz majd jót, hanem modernizálni fogja Oroszország és Európa energiapolitikai kapcsolatrendszerét is” – vélekedett.

Orbán szorgalmazta továbbá a Budapest–Kazany közötti közvetlen légi járat elindítását, ahogyan a diplomák kölcsönös elismerését és a diákösztöndíjak számának emelését is.