2024. április 25., csütörtök

Szerbia érdekelt a repülő autók gyártásában

A Pancsovai Vegyi Művek magánosítása is tárgyalóasztalra kerül Pekingben

A szerbiai küldöttség kínai látogatásának második napján a felek ismét több együttműködési megállapodást és szerződést írtak alá. Az előzetes bejelentések értelmében a háromnapos látogatás ideje alatt megközelítőleg 3 milliárd euró értékben születnek együttműködési megállapodások. Szintén tegnap került sor Aleksandar Vučić köztársasági elnök és Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke közötti találkozóra, amelyen a felek nemcsak a gazdasági, hanem a politikai együttműködés mellett is elkötelezték magukat.

A szerb kormány nevében Siniša Mali pénzügyminiszter látta el kézjegyével a belgrádi Borčán építendő ipari parkról szóló megállapodást. A projektum kivitelezője a China Road and Bridge Corporation (CRBC). Az elmondások szerint a szóban forgó ipari park azért különösen jelentős, mert ez lehet a Szerbiában, illetve az Európában üzletelő kínai nagyvállalatok központja. A hírügynökségi jelentések szerint a CRBC 220 millió eurót fektet a szóban forgó projektumba, ugyanakkor ha ehhez hozzászámolják a majdan itt termelő kínai vállalatok beruházásait, a befektetés teljes értéke elérheti a 2 milliárd eurót.

Az ipari park 320 hektáron terül majd el, több mint ezer kínai vállalat fog itt üzletelni, a megnyitandó munkahelyek száma pedig elérheti a 10 ezret – nyilatkozta Siniša Mali a Tanjug hírügynökségnek, hozzátéve, hogy ez lesz Európa legnagyobb kínai ipari parkja, amit a barátság parkjának terveznek nevezni.

Aleksandar Vučić nem üres kézzel érkezett kínai kollégájához, ajándékként egy középkori szerb kardot nyújtott át neki, amelybe a „becsületért” szót vésték. Hszi Csin-ping Kína barátjának és kiemelkedő együttműködő partnerének nevezte a szerb államfőt, majd elégedetten nyugtázta, hogy a korábban aláírt megállapodásokat és szerződéseket sikeresen megvalósítják.

Mint Vučić rámutatott, megtisztelő számára, hogy Szerbia és Kínai baráti kapcsolatokat ápol, s azt szorgalmazza, hogy a két ország közötti kapcsolatok a jövőben is megtartsák eme erényüket – emelte ki a szerb államfő, majd arról is beszámolt az újságíróknak, hogy több alkalommal is Szerbiába invitálta Kína elnökét.

– Kétszer is meghívtam Szerbiába, ám csak miután ezt harmadszor is megismételtem, akkor utasította Kína külügyminiszterét, hogy szervezze meg a következő szerbiai útját. Azért tartom fontosnak, hogy Hszi Csin-ping Szerbiába látogasson, hogy személyesen győződhessen meg a korábbi projektumok kivitelezésének minőségéről. Hszi Csin-ping a beszélgetés során külön méltatta a borčai ipari park projektum jelentőségét, mivel ez teszi lehetővé, hogy befolyásos és nagy kínai vállalatok érkezzenek Szerbiába és ezzel egyidejűleg Európába. Holnap mindenki megbizonyosodhat arról, hogy milyen hozadéka lesz az ipari parknak. A legbefolyásosabb kínai nagyvállalatokkal ülhetünk tárgyalóasztalhoz, olyanokkal, amelyekkel eddig nem léphettünk kapcsolatba. Hiszem, hogy ezek közül több is a szerbiai beruházás mellett határozza el magát, ez pedig mindenféleképpen pozitívan befolyásolja majd országunk gazdasági mutatóit – mondta az államfő.

SZERBIA DISZNÓKÖRMÖT SZÁLLÍTHAT KÍNÁBA

– Annyi ötletünk van a Kínával való együttműködés tekintetében, hogy szinte lehetetlen felsorolni. Elhatároztuk például, hogy hat hónapon belül elindítjuk a disznólábhoz és -körömhöz hasonló, vagyis a Szerbiában hulladékba dobott állati eredetű termékek kiszállítását Kínába– taglalta Vučić.

Sajtóbeszámolójában az államfő arra is kitért, hogy arra kérte Kína államfőjét, vonja be Szerbiát a repülő autók gyártásába, mivel tudvalevő, hogy az ázsiai országban fejlesztés alatt áll a „jövő járműve”. Emellett arra kérte Hszi Csin-pinget, hogy a kínai vállalatok Szerbiában is nyissanak elektronikus gépkocsikat és autóbuszokat gyártó üzemet – nyilatkozta Vučić, majd megerősítette, hogy a mai nap folyamán a Sinopec-China Petroleum & Chemical Corporation Ltd., Ázsia egyik legnagyobb olajfinomító és petrokémiai konszernjének küldöttségével találkozik, hogy megvitassák a Pancsovai Vegyi Művek (HIP-Petrohemija) sorsát.

Vučić végül örömének adott hangot, amiért a szerbiai küldöttség látogatásának első napján aláírás került a szerb kormány és Zijin Mining Group Company Ltd. bányaipari vállalat közötti megállapodásra. Miután a kínai fél megnyitja Bor Bányászati és Kohászati Központban a cerovói bányát és beruházza a tervezett 300 millió dollárt, Szerbia GDP-je további 1,5 százalékkal megnövekszik – mondta a szerb államfő.

Az államfők jelenlétében másik két megállapodást is aláírták a felek: a Belgrád körüli kerülőút megépítéséhez szükséges koncessziós hitelről, továbbá az Ostružnica–Bubanj Potok kerülőút megépítéséhez szükséges állami koncessziós hitelről szóló megállapodásokat.

HAMAROSAN ÖSSZEÜL A VEGYES BIZOTTSÁG

Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter Zhong Shannal, Kína kereskedelmi miniszterével a gazdasági együttműködést érintő kérdésekben illetékes szerb–kínai vegyes bizottság munkájáról tárgyalt, megállapodván abban, hogy a bizottság legkésőbb 2019 elején tárgyalóasztalhoz ül. A miniszter asszony elmondása szerint ennek a testületnek a döntését semmilyen beruházás tekintetében nem lehet megkerülni. A két ország illetékes miniszterei feltehetőleg Pekingben ülnek majd tárgyalóasztalhoz, hogy megbeszéljék a jövőbeni beruházásokat és projektumokat – emelte ki Mihajlović, majd megerősítette, hogy arról is döntés született, hogy a vegyes bizottság keretében munkacsoport alakul, amelynek a korábbi beruházások megvalósításának felügyelete tartozik majd a hatáskörébe.

Jorgovanka Tabaković, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzója és Guo Shuqing, a CBIRC, a kínai bank- és biztosításfelügyeleti bizottság elnöke aláírták az általuk irányított intézmények közötti szándéknyilatkozatot. Ettől a felek a két ország pénzügyi szektorai közötti együttműködés dinamikusabb fejlődését várják. Tabaković értékelése szerint Kína támogatása és a tapasztalatcsere az ázsiai országgal Szerbia számára minden szempontból gyümölcsöző lehet. A szerbiai jegybank teljes mellszélességgel kiáll a Szerbia és a Kína közötti együttműködés elmélyítése mellett – húzta alá Tabaković.