2024. április 19., péntek

Zérótolerancia a korrupcióval szemben

A vajdasági képviselőház jóváhagyta a tartományi költségvetésről szóló féléves jelentést
A hatalmi pártok frakcióvezetői nyilatkozatban támogatták Vučić konszenzusra törekvő Koszovó-politikáját (Ótos András felvétele)

A hatalmi pártok frakcióvezetői nyilatkozatban támogatták Vučić konszenzusra törekvő Koszovó-politikáját (Ótos András felvétele)

Az idei költségvetés féléves teljesítése, a korrupcióellenes tartományi terv, az iskolahálózat módosítása és a 2021-ig terjedő területrendezési terv alkalmazási programja szerepelt a Tartományi Képviselőház tegnapi ülésének legjelentősebb napirendi pontjai között. Az ülést megelőzően a hatalmi koalíció pártjainak frakcióvezetői sajtótájékoztatót tartottak, melyen Koszovó kérdésével foglalkoztak. A közös nyilatkozatban Milenko Jovanov, a Szerb Haladó Párt, Pavle Budakov, a Szerbiai Szocialista Párt–Egységes Szerbia és Erdély Lenke, a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőcsoportjának vezetője támogatásáról biztosította Aleksandar Vučić államfő Koszovó-politikáját, a kompromisszumos megoldás megtalálása érdekében tett erőfeszítéseket, továbbá a béke és stabilitás megőrzésének célját, s azt, hogy Szerbia támogatni kívánja a Koszovóban élő szerbeket. Reményüket fejezték ki, hogy a szerbiai megoldáskeresés megértésre talál az albán félnél, s végül a Nyugat-Balkán egésze szempontjából lényeges megoldás születik.

A képviselőházi ülés napirendjén a korrupcióellenes terv szerepelt első helyen, mely mintegy 300 vajdasági intézményt ölel fel, s számos visszaélés-megelőzést célzó intézkedést tartalmaz. Vita alakult ki a Szerb Haladó Párt és a Demokrata Párt képviselői között, annak ellenére, hogy a demokraták bejelentették, támogatni fogják a terv meghozását, mert meglehetősen lényeges témakörről van szó.

A haladók frakcióvezetője felszólalásában sorra vette az általa botrányosnak vélt intézkedéseket a Bojan Pajtić vezette kormány idejéből, ezekre a megállapításokra Miroslav Vasin, a demokraták képviselője, a ház alelnöke többször is reagált. Azt mondta, nem akar védeni senkit, s ha a haladóknak bizonyítékaik vannak, nyugodtan tegyék meg a feljelentéseiket az állami szerveknél, hogy hivatalos eljárás indulhasson. A haladók olyan példákkal provokálták a képviselőt mint például a földműveseknek nyújtott külföldi bika-hímivarsejtek behozatala vagy a koporsók beszerzésében nyújtott tartományi segítség. Jovanov azt mondta, a polgárok felismerték, ki vezet jobb kormányt, ezért leváltották a demokratákat, Vasin pedig arra intette, ne felejtse el, hogy ugyanezek a polgárok 2000 után négyszer is demokrata kormányt választottak, mielőtt a váltás bekövetkezett volna, abban pedig biztos, hogy a hímivarsejtek és a koporsók is olyan segítségnek számítottak, amilyenre valakinek szüksége volt.

VONJÁK ŐKET FELELŐSSÉGRE!

Đurađ Jakšić, a Szerb Radikális Párt frakcióvezetője ugyanakkor azért bírálta a hatalmat, mert a Pajtić-kormány idejéből senkit sem vont felelősségre a különféle visszaélések miatt. Szerinte ez azt jelenti, hogy a jelenlegi felállás is takargatja az előzőnek a vétségeit. Éppen ezért – mint mondta – nem hisz a korrupcióellenes tervnek a megvalósulásában sem, pártja ellene szavazott az ülésen. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga képviselői nem vettek részt a szavazáson, nem nyilvánítottak véleményt. Fontosnak tartják a kérdést, de megkésettnek és bizonytalannak a tervet. A hatalmi Szerbiai Szocialista Pártnak már más volt a véleménye, Pavle Budakov frakcióvezető úgy véli, átfogó dokumentumról van szó, a korrupciót egyetlen országban sem sikerült eddig teljesen felszámolni, de zérótoleranciát kell alkalmazni ellene, s ebben segít a terv.

Nagy többséggel szavazták meg a korrupcióellenes tervet (Ótos András felvétele)

Nagy többséggel szavazták meg a korrupcióellenes tervet (Ótos András felvétele)

A MÁSODIK FÉLÉVBEN BEPÓTOLJÁK

Nemcsak a korrupcióellenes tervet, a költségvetés féléves jelentését is jóváhagyta a ház. Az adatok szerint a 2018-ra tervezett 67,3 milliárd dináros bevételből június végéig 32,04 milliárdot ért el Vajdaság, 48 százalékos a teljesítés. A kiadási oldalon más a helyzet, 73,11 milliárd az éves terv, 27,98 milliárd a hat hónapos kivitelezés. Az ellenzék e kérdés kapcsán teljes egységet mutatott. A bírálatok arra vonatkoztak, hogy az első félévben jóval 50 százalék alatt maradt a büdzsé kiadási oldalának teljesítése. Szerintük ez annyit jelent, hogy számos projektum, tender, nagyberuházás késik, vagy rosszabb esetben elmarad az idén, ugyanakkor növekednek az előre nem meghatározott célú kiadások – figyelmeztettek, s ez a rossz tervezés jele. A hatalmi koalíció tagjai azzal védekeztek, hogy a tenderek többsége, adminisztrációs oknál fogva, az év második felében zárul, így a mostani, alacsonyabb teljesítést egy arányában sokkal magasabb követi az év második felében. Nyilatkozatában Erdély Lenke a megvalósuló nagyberuházásokra helyezte a hangsúlyt, a Žeželj-hidat, a felújított egészségházakat, a vajdasági közszolgálati médiaház új épületét emelte ki. Csonka Áron, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének és az Alternatíva Vajdaságért csoportnak a képviselője aggodalmának adott hangot, amiért a mezőgazdaság és a falvak fejlesztésére szánt 463 millió dinárból még semmit sem használt fel a tartomány. Mindkét magyar képviselő elégedettségének adott hangot egy másik ügy rendezése kapcsán: most már a hivatalos használatban lévő bármely nyelven, így magyarul is megkaphatják a képviselők az írásos anyagot az ülés előtt vagy a bizottsági ülések után. Az iskolahálózat átalakításáról Erdélynek az a véleménye, hogy csak pozitívumokat hozott, sikerült megőrizni az összes kislétszámú magyar tagozatot. Csonka kifogásolta a szakközépiskola és a gimnázium összevonását Törökkanizsán és Apatinban.

A képviselők elfogadták a területfejlesztési terv alkalmazásának programját, a Vajdaság Erdői Közvállalat, a Vajdasági Területrendezési Intézet és a Vajdasági Idegenforgalmi Szervezet tavalyi pénzügyi-üzleti jelentéseit is.