2024. április 19., péntek

Büntetés, vagy esély a gyereknek?

Ha a gyerek nem végez közmunkát, a szülőt vonhatják felelősségre

Habár csupán három napja lépett hatályba az oktatási minisztérium az iskolákban alkalmazandó fegyelmi intézkedésekről szóló szabályzata – amelynek értelmében a fegyelmi szabályokat megszegő diákokat közmunka végzésére utasíthatják az oktatási intézmények –, bizonyos szerbiai oktatási intézményeknek már többéves tapasztalata van a szigorú fegyelem tekintetében.

Szülők és diákok a Közgazdasági-kereskedelmi Iskolában (Fotó: Fehér Rózsa)

Szülők és diákok a Közgazdasági-kereskedelmi Iskolában (Fehér Rózsa felvétele)

A Szerbiai Rádió és Televízió összeállítása szerint ilyen iskola egyebek mellett a belgrádi Egészségügyi Középiskola, ahol három évvel ezelőtt foganatosítottak a korábbiakhoz képest szigorúbb fegyelmi intézkedéseket. Ebben az intézményben nem nézik jó szemmel a tetoválást, az illetlen öltözéket, sem a különösen hosszú körmöket. Nada Trifunović, a középiskola igazgatónője sokat vár az oktatási minisztérium új szabályzatától.

– Eddig szinte tehetetlenek voltunk a nem megfelelő magatartású diákokkal szemben: csökkenthettük osztályzatukat magatartásból, vagy végső esetben eltávolíthattuk őket az iskolából, viszont ezeknek az intézkedéseknek szinte mindegyike eredménytelen volt. Hiszem, hogy az új fegyelmi szabályok eredményesek lesznek, mivel értékelésem szerint azokkal hatékonyabban hathatunk a diákok lelkiismeretére. Nem az a lényeg, hogy a diákok takarítsák a tantermet, vagy elsöpörjék a száraz falevelet a járdáról, hanem az, hogy felelősséget vállaljanak tetteikért – fogalmazott Trifunović.

Az oktatási minisztériumban korábban kifejtették, az új szabályzatra nem a büntetések, hanem a nevelési intézkedések tárházaként kell tekinteni. Ezek az intézkedések kiegészítik és teljessé teszik az egyéb nevelési intézkedéseket, nyilatkozták az oktatási minisztériumban az N1 tv-nek múlt héten. Azt is elmondták, hogy enyhébb fegyelmi intézkedést a nem megfelelő öltözékért, a tanterem összekoszolásáért, az órán való rend háborgatásáért és hasonló tevékenységekért szabnak ki, míg szigorúbb intézkedést – a minisztérium határozottan elutasítja a büntetés szót – fizikai és pszichikai erőszak alkalmazásáért, alkohol, drog, vagy cigaretta fogyasztásáért, pirotechnikai felszerelés és bármilyen fegyver birtoklásáért rendelnek el.

Az úgynevezett közmunka az eddigi sajtóértesülések szerint igencsak tág fogalom, magába foglalhatja a tanterem tisztán tartását, az iskola takarítását – beleértve ebbe télen a hó eltakarítását –, esetleg kerítésfestést, de abból is állhat, hogy a diák segít a házmesternek. Amennyiben a diák elutasítja a közmunkát, az oktatási kerettörvény rendelkezéseinek értelmében a szülők vonhatók felelősségre. A szülőt adott esetben szabálysértési, vagy büntetőjogi felelősség terhelheti.