2024. április 25., csütörtök

Helyükre kerültek a kazánok

Decemberre elkészül az új zentai hőerőtelep

Zentán az ipari övezetben, a cukorgyár melletti parcellán augusztus közepe óta lázas munka folyik az leendő új hőerőtelep építőhelyén.

Helyükre kerülnek az új gázkazánok (Gergely József felvétele)

Helyükre kerülnek az új gázkazánok (Gergely József felvétele)

A belgrádi Termomont Kft. dolgozói a hét minden napján az építkezésen vannak. Hétfőn megérkezett Ausztriából a Bosch ottani leányvállalatában gyártott két egyenként 7 megawatt teljesítményű gázkazán. A 22 tonnás kazánokat autódaru, nagy teljesítményű krán segítségével emelték be a helyükre.

Az építést vezető Dragan Dimitrijević elmondta, hogy jól haladnak a munkálatokkal, minden a terv szerint halad, az időjárás is kedvezően alakul, ami megkönnyíti a szabad ég alatt folyó munkát. Az építési munkálatok nagy részével elkészültek, a falak már állnak, és megkezdik a berendezések, a két kazán és a csővezetékek szerelését.

A kivitelező cég vállalta, hogy augusztus 16-ától számítva száz napon belül üzembe helyezhető állapotba hozza a most épülő új hőerőtelepet. A Zenta város, a lakások és közintézmények fűtésére szolgáló új hőerőtelep kiépítését a szerb kormány állami beruházásokat irányító titkársága 200 millió dinárral támogatja. Az önkormányzat 13 millió dinárral járul hozzá a költségekhez, amiből fedezhető a villanyáram és a gáz bekapcsolása, a kommunális költségek stb.

Az önkormányzat részéről a munkálatokat felügyelő Petar Terzić okleveles mérnök-technológus elmondta, hogy az évek óta sok gondot okozó és veszteséges városi távfűtés teljesen megújul, az energiatermelő hőerőtelep mellett a negyvenéves utcai vezetékeket is kijavítják. A fűtési idényt októberben még a régi cukorgyári kazánokkal kezdik, de amint átadják az új hőerőtelepet, innen fűtik a lakásokat és közintézményeket.