2024. április 20., szombat

Sírgyalázók Zentán

A Szent Anna temetőbe betörők kővázákat törtek le, koszorút gyújtottak fel

Eddig ismeretlen tettesek szombatról vasárnapra virradóra betörtek a zentai Szent Anna (Alsóvárosi) temetőbe, ahol sírokat rongáltak meg. A Jézus Szíve-templom tulajdonában lévő temetőbe az elkövetők a kerítésen átmászva jutottak be, és a kapuhoz közeli síroknál, a főbejárattól balra randalíroztak. Kilenc-tíz kővázát letörtek, azokat szanaszét hajigálták, főleg sírokra dobálták őket, így több sírt is megrongáltak, egynek pedig összetörték a fedőrészét. A vandál cselekedetet végrehajtók egy koszorút is felgyújtottak, és így az alatta lévő sírhelyben is kárt tettek.

Ft. Bankó Nándor, a Jézus Szíve-templom plébánosa elmondta, hogy a temető gondnoka korán reggel vette észre a történteket, és azonnal jelentette a rendőrségnek, így vasárnap a rendőrök elvégezték a helyszínelést, illetve megindították a nyomozást is. Lábnyomokat és ujjlenyomatot is találtak, ami alapján elindultak az ügy felgöngyölítésében. Az atya elmondta, hogy a Szent Anna temetőbe eddig még soha nem törtek be, lopásokra már volt példa, de legfeljebb koszorú, virágcsokor tűnt el, vagy „vándorolt át” egy másik sírra.

– Elképedve állunk az eset előtt, és reméljük, hogy a nyomozók mielőbb kézre kerítik az elkövetőket, hiszen a károkat meg kell téríteni. A sírok tulajdonosait értesítettük az esetről, és a helyszínt, amennyire lehetett, rendbe tettük. A temető gondnokának alkalmazottai feltakarítottak, összeszedték a szétdobált, széttört vázákat, eltávolították a maradványokat.

A vandál cselekedetet elkövetők a kerítésen másztak át (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A vandál cselekedetet elkövetők a kerítésen másztak át (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A temetőben sajnos már vagy húsz éve nem lakik csősz, pedig régen megtiszteltetésnek számított, ha valaki a temető csősze lehetett. Mivel az utóbbi évtizedekben senki nem akart ilyen feladatot vállalni, a csőszház meg egyre rosszabb állapotba került, néhány éve le is bontattuk. Most a temető gondnokságát egy vállalkozó végzi, és az ő alkalmazottai tartják rendben a területet, ők vágják a füvet, ők viszik el a szemetet, ők végzik a temetéseket. Egy üzletük is van ott, ahol meg lehet venni a temetéshez szükséges dolgokat, de éjjel ők sincsenek ott, és a temetőt este be is zárják. Nyáridőben este nyolckor, télen pedig este hatkor zárják be – nyilatkozta ft. Bankó Nándor, aki hozzáfűzte, hogy eddig riasztó és kamerarendszer nem volt a temetőben, de a történtek után valószínűleg beszereltetnek egy ilyen rendszert.

Az önkormányzat is elítéli

Mélységes megdöbbenéssel értesültünk róla, hogy a hétvégén, szombatról vasárnapra virradóan ismeretlen tettesek betörtek a zentai Alsóvárosi temetőbe, és megrongáltak néhány síremléket, tettükkel nemcsak anyagi kárt okoztak, hanem feldúlták azoknak a családoknak a lelki békéjét, akiknek a szerettei nyugszanak a meggyalázott sírokban – olvasható a zentai önkormányzat közleményében, amelyet Czegledi Rudolf, a község polgármestere aláírásával juttattak el szerkesztőségünkbe.

Az érintett hozzátartozók és a község valamennyi polgára nagy felháborodással fogadta a hírt, hiszen eddig még nem történt ilyen sajnálatos esemény a Szent Anna temetőben – áll a közleményben –, amely szerint a rendőrség vasárnap délelőtt elvégezte a helyszínelést, és folyamatban van az elkövetők utáni nyomozás. A közlemény aláírója nyomatékosítja, hogy Zenta község önkormányzata a leghatározottabban elítéli ezt a vandál tettet, és reményét fejezi ki, hogy a tettesek kézre kerülnek, és elnyerik méltó büntetésüket.