2024. április 19., péntek

Kisautó-kiállítás a Szabadság téren

A hétvégén kisautó-kiállítást szerveztek a belvárosban, 20 kiállító vett részt, a látogatók több mint 10.000 játékautót, autómakettet láthattak.

A hétvégén érdekes kiállítást tartottak Újvidék központjában, a Vajdasági Autóvezetők Szövetsége kisautó-kiállítást szervezett, ahol a gyermekek számára közlekedésbiztonsági előadásokat is tartottak (Ótos András felvétele)

A hétvégén érdekes kiállítást tartottak Újvidék központjában, a Vajdasági Autóvezetők Szövetsége kisautó-kiállítást szervezett, ahol a gyermekek számára közlekedésbiztonsági előadásokat is tartottak (Ótos András felvétele)

A Szabadság téren standokat állították fel, kisautó-poligont szereltek össze, ahol távirányítós kisautókkal lehetett versenyezni, a gyerekek pedig közlekedésbiztonsági előadásokat hallhattak. A rendezvénynek nagy volt a látogatottsága, a gyermekek mellett sok felnőtt is megcsodálta a kisautó-gyűjteményeket – olvasható a Dnevnik napilap honlapján. A Szabadság térre a hétvégén ellátogatott többek között Aleksandar Kravić, a városi tanács közlekedési ügyekkel megbízott tagja is.

– Az önkormányzat a jövőben is támogatja majd a hasonló jellegű rendezvényeket, ez egy kiváló lehetőség arra, hogy játékon keresztül fontos közlekedésbiztonsági tudnivalókat sajátítsanak el a gyermekek. Rendkívüli jelentőséggel bír az, hogy a fiatalok minél hamarabb megtanulják az alapvető közlekedésbiztonsági ismereteket, mert Újvidéken a közlekedésben nagyon sokan nem tartják be a szabályokat, ezért az utakon leselkedő veszélyekre idejében fel kell hívni a gyermekek figyelmét – mondta Kravić.

A rendezvényt a Vajdasági Autóvezetők Szövetsége szervezte, a régióban számos, hasonló manifesztációra került sor a közelmúltban.

– Egyfelől, szerettünk volna a kisautó-gyűjtőknek lehetőséget adni arra, hogy bemutassák gyűjteményüket, de a rendezvényen fontos szerepet kapott a közlekedésbiztonság is, szerintünk sokaknak tetszett a kiállítás és az oktató programok is – magyarázta Marko Topo, a Vajdasági Autóvezetők Szövetségének az elnöke.

Mivel a gyermekek a játékon keresztül tanulnak a legkönnyebben, a rendezvényen különféle versenyekkel és kérdőívek kitöltésével próbálták megismertetni a közlekedésbiztonság legfontosabb elemeit.

– Már kiskoromban nagyon szerettem az autókat. Amikor megtetszett egy-egy személygépkocsi, akkor közelebbről is megvizsgáltam, érdekelt milyenek a kerekei, különböző részei, külön elnevezéseket adtam az autók részeinek. Nagyon sokat játszottam kisautókkal, de soha sem törtem őket össze, megvigyáztam minden példányt. Három évvel ezelőtt a közösségi hálózatokon rátaláltam azokra, akik szintén imádják a négykerekűeket, és mára már 200 kisautó van a gyűjteményemben. A Volkswagen a kedvenc típusom, mert kiskoromban a Golf II-es tetszett a legjobban. A gyűjteményemben a legdrágább példány egy Porsche 911 964, amelynek jelenlegi értéke 130 euró – magyarázta Relja Gole gyűjtő.