2024. április 18., csütörtök

Mézvásár, Mézkarnevál

Tömegeket megmozgató, vidám, látványos programokkal ért véget a hétvégén a Topolyai Napok rendezvénysorozata.

Vidám felvonulók Topolya Fő utcáján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vidám felvonulók Topolya Fő utcáján (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Szeptember 15-én, Topolya város napján Mézkiállítással vette kezdetét a nap a Felvonulási téren. Ennek keretében a felállított standokon többfajta méz, mézből készült termékek, valamint méhészeti felszerelések is helyet kaptak. A kiállítás megnyitóján beszédet mondott Mirko Spasojević, a Topolyai Méhész Egyesület elnöke. Beszédében köszöntötte Saša Srdićet, a községi képviselő- testület elnökét, a Vajdasági Méhész Egyesületek Szövetségének elnökét, a római katolikus és a pravoszláv egyházak képviselőit, valamint a kiállítókat és az érdeklődőket is.

Spasojević kiemelte, örömére szolgál, hogy tizenhatodik alkalommal köszöntheti az egybegyűlteket ezen jeles alkalomból, ami azt jelenti, hogy a rendezvény hamarosan nagykorúvá válik.

Ezt követően Saša Srdić megnyitóbeszédében elmondta, hogy az önkormányzat az elmúlt év folyamán lehetőségeihez mérten megpróbált segítséget nyújtani a helyi méhészeknek, és ez remélhetőleg a jövőben sem lesz másként.

A beszédeket követően a római katolikus és a pravoszláv egyház lelkipásztorai megáldották az idei mézet, és Isten áldását kérték nem csak a mézre, hanem annak előállítóira és a méhészekre egyaránt.

A Mézkiállítás megnyitójában közreműködött a Vuk Stefanović Karadžić Szerb Művelődési Központ, a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a Bambi Iskoláskor Előtti Intézmény. A méhészek mellett természetesen más árusok is megjelentek ez alkalomból a Felvonulási téren. Főként a szemet gyönyörködtető kézműves termékek csábították az arra járók tekintetét.

Bohócok, a közönség felé megszeppenve pislogó méhecskék és macik, színes fellépő ruhába öltözött táncosok, mazsorettlányok, tűzről pattant karatebajnokok vidám forgataga, és persze a babakocsis felvonulók vették birtokukba szombaton a délutáni napfénybe öltözött Topolya központját. A községnapi rendezvénysorozat, illetve a Mézkarnevál egyik – kicsik és nagyok által leginkább várt pillanata évről évre az, amikor Topolya és falvai oktatási- és művelődési intézményeinek tagjai – ezúttal adai és szabadkai vendégekkel kiegészülve – ünneplőben, jelmezben vonulnak, táncolnak, integetnek a Fő utcán. Ebben az évben 38 csapatot mutattak be a Könyvtár melletti pódium, majd a Felvonulási téri színpad műsorvezetői. A bevett gyakorlat szerint mindezt megelőzte ezúttal is, hogy Kislinder Gábor községi elnök a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola kis tornatermében köszöntötte a felvonuló csoportok képviselőit, és átadta a város kulcsát a gyerekeknek.