2024. április 24., szerda

Kultúra és turizmus

Jól halad a mórahalmi Kolo Szerb Művelődési Központ építése

A Colorful Cooperation nevet viselő Interreg-IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program részeként Mórahalmon szerb, míg Palicson magyar művelődési központ épül, amelyek célja, hogy a két ország, a két nemzet közötti kulturális kapcsolatok minél magasabb szintre tudjanak lépni. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló projektum emellett nagy hangsúlyt fektet a turizmusra is, amely mindkét említett település esetében vezető gazdasági ágazatnak tekinthető.

Az új művelődési központ mintegy négyszáz fő befogadására lesz alkalmas (Fotó: Gergely Árpád)

Az új művelődési központ mintegy négyszáz fő befogadására lesz alkalmas (Fotó: Gergely Árpád)

A mórahalmi szerb művelődési központ ünnepélyes alapkőletételére január 26-án került sor. A munkálatok azóta is folynak, és az épületet a tervek szerint 2019 januárjában avatják fel. Az építési munkálatokat kedden Mórahalom polgármestere, Nógrádi Zoltán társaságában megtekintette többek között Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete, valamint Ognjen Bjelić tartományi regionális fejlesztési, régióközi együttműködési és helyi önkormányzati titkár.

A találkozó szakmai megbeszéléssel vette kezdetét, amelyre a mórahalmi polgármesteri hivatalban került sor. A vendégek ezt követően látogattak ki az építkezés helyszínére, ahol jelenleg is javában zajlik a mintegy négyszáz fő befogadására alkalmas többfunkciós épület kialakítása. A Kolo Szerb Művelődési Központ a jövőben a szerb kultúra, hagyomány, gasztronómia és egyházi élet otthona lesz, és a projektum végéig, 2020 májusáig mintegy hatvan rendezvénynek ad otthont.

Nógrádi Zoltán újságírói kérdésre elmondta, hogy Mórahalom és a helybeli Egy-Másért Ifjúsági és Közösségfejlesztő Egyesület a szerb kultúrának egy templomot épít Magyarországon, amelynek feladata, hogy a balkáni és azon belül is a szerb kultúra minden elemét igyekezzen bemutatni.

A vendégek megtekintették a szerb kulturális központ építését (Fotó: Gergely Árpád)

A vendégek megtekintették a szerb kulturális központ építését (Fotó: Gergely Árpád)

– A fő célunk, hogy a kultúra eszközrendszerével, a turizmus fellendítésével a politikai, diplomáciai, gazdasági kapcsolatok erősítésével a két nép közös jövőjét itt, a határ mentén fogalmazzuk meg és valósítsuk meg. Ennek egy alapintézménye lesz a szerb kulturális központ, és remélem, hogy megnyitása után be tudja bizonyítani a létjogosultságát ennek a fajta gondolkodásmódnak és értékrendszernek – fogalmazott Mórahalom polgármestere.

Nógrádi emellett arról is szót ejtett, hogy az alapkőletétel óta kialakult a szerb művelődési központ stratégiája is, amelyben nagy feladat hárul a politikumra, ugyanakkor a művelődési, oktatási és nevelési intézmények együttműködésére is.

– Az együttműködéssel kapcsolatban október folyamán egy partnerségi konferenciát tartunk, ahol pontosítani fogjuk mindenki feladatát, elvárását és felajánlását a Kolo működési rendszeréhez. Emellett az elmúlt időszakban kialakult a Helló, Kolo! program, amely a mindennapi életben az egyéneknek, családoknak, közösségeknek mutatja be az intézményi lehetőségeket – hallottuk Nógráditól.

Rade Drobac elmondása szerint a szerb kulturális központ építésének alapját a Magyarország és Szerbia közötti jó államközi viszony képezi, amely mára a társadalom minden szintjén megfigyelhető.

A Kolo Szerb Művelődési Központ építési munkálatai várhatóan a jövő év elején fejeződnek be (Fotó: Gergely Árpád)

A Kolo Szerb Művelődési Központ építési munkálatai várhatóan a jövő év elején fejeződnek be (Fotó: Gergely Árpád)

– A szerb–magyar közös projektek száma folyamatosan nő, és Magyarország sokat tesz azért, hogy a határon túli együttműködések keretein belül Szerbia is profitáljon – nyilatkozta Drobac, aki a nagykövetség támogatásáról is biztosította a Kolo Szerb Művelődési Központot.

Ognjen Bjelić elégedettségének adott hangot azzal kapcsolatban, hogy a munkálatok a tervek szerint haladnak, és azt is elmondta, hogy az általa irányított titkárság a jövőben is részt kíván venni ilyen és ehhez hasonló projektumokban.

A Colorful Cooperation projektum összértéke mintegy 3,7 millió euró, amelynek legnagyobb hányadát európai uniós forrásokból biztosítják. A projektum vezető kedvezményezettje a DKMT Duna–Körös–Maros–Tisza Nonprofit Közhasznú Kft., további partnerei pedig a mórahalmi Egy-Másért, valamint Vajdaságból a Tartományi Regionális Fejlesztési, Régióközi Együttműködési és Helyi Önkormányzati Titkárság, Szabadka Város és Újvidék Város.

Végezetül azt is el kell mondani, hogy a palicsi magyar művelődési központ alapkőletételére várhatóan szeptember végén, október elején kerül sor.