2024. április 19., péntek

Arcok az üveg mögött

Középpontban a műfordítások – Szavalóverseny Bácsfeketehegyen

Hétvégén került sor a nyolcadik Arcok az üveg mögött elnevezésű versfordítások versmondó versenyére Bácsfeketehegyen a Kultúrotthonban. A rendezvényt a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete szervezte, valamint 40 gyermek és fiatal érkezett rá Vajdaság számos településéről. Ezt a versmondó versenyt hiánypótló célzattal indították útjára, mondta el lapunknak Hajvert Ákos, az egyesület elnöke és a rendezvény egyik szervezője.

– A Kárpát-medencében nincs kimondottan ilyen típusú rendezvény, amelyen csak műfordításokat kell mondani. A versenynek nemcsak az célja, hogy közelebb hozzuk a magyar műfordításokat a gyerekekhez, hanem hogy megismerjék egy-egy ország irodalmát. A magyar irodalomban kiváló műfordítások születtek, hiszen olyan nagy írók, költők foglalkoztak fordítással, mint Szabó Lőrinc, Kosztolányi Dezső, József Attila, stb. Kezdetben azzal próbáltuk tematikussá tenni, hogy megcéloztunk egy nemzetet és csak annak az irodalmával foglalkoztunk. Ez egy alkalommal jött össze, amikor a német nyelvterület volt a központi téma, de szeretnénk, ha a jövőben szintén ilyen tematikus lenne a versmondó verseny – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy ez alkalommal 5 kategóriában osztottak díjakat.

A versmondó versenyen a következő eredmények születtek: a 3-4 osztályos korcsoportban Tóth Vilmos, (Temerin) lett az első, Szatmári Lili (Topolya) a második és Góli Zsuzsanna (Szabadka) a harmadik. Az 5-6 osztályosoknál Horváth Kinga (Óbecse) lett az első, Bús Anett (Palics) a második, Alács Varró Emese (Pacsér) a harmadik és különdíjban részesült Gál Flóra (Kishegyes). A 7-8 osztályosoknál Szabó Rebeka (Topolya) nyert, őt követte Tóth Katarina (Temerin) és Pásztor Dávid (Temerin), különdíjat kapott Kőműves Csenge (Kishegyes). A középiskolásoknál Farkas Trisztán (Törökbecse) lett az első, Kerekes Zalán (Bácsfeketehegy) a második és Kakas Klaudia (Orom) a harmadik. A felnőtt kategóriában Kozma Szilvia (Hajdújárás) bizonyult a legjobbnak, Miklenovics Aranka (Szabadka) lett a második és Köteles Erzsébet (Szabadka) a harmadik.

Az idei versmondó versenyt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Kishegyes község önkormányzata és a Forum Könyvkiadó Intézet. A helyszínt ez alkalommal is a Feketics Művelődési Egyesület biztosította.