2024. március 29., péntek
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Tanévkezdő istentisztelet

A bácsfeketehegyi református közösség hagyományosan istentisztelettel kezdte a tanévet

Vasárnap délelőtt a bácsfeketehegyi református templomban hagyományos tanévkezdő istentiszteletre került sor.

Az istentiszteleten jelen voltak a helyi Nikola Đurković Általános Iskola diákjai és tanárai, valamint Bojtos Béla iskolaigazgató. A hagyományos tanévkezdő rendezvényen tiszteletét tette Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Linka B. Gabriella, az MNT tagja, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere és Sárközi István, a Feketics Művelődési Egyesület elnöke.

Orosz Attila, bácsfeketehegyi református lelkész és bácskai esperes arról számolt be a médiának, hogy sikerült hagyományt teremteni a tanévkezdő istentiszteletnek.

– Amikor idejöttem Bácsfeketehegyre, akkor az első terveim egyike az volt, hogy ezt megvalósítsuk. Nem sikerült, de a későbbiekben már igen. Ennek az istentiszteletnek az a jelentősége, hogy mi, református keresztyének, úgy gyakoroljuk a hitünket napi szinten és jelentősebb eseményekkor, hogy hálát adunk az eltelt időszakért és áldást kérünk az előttünk lévő útra. A tanévnyitó istentisztelet egy fordulópont, amikor meg kell állni egy pillanatra és hátranézni, majd reménységgel a jövőbe tekinteni. Fontos megemlíteni, hogy a helyi általános iskolával nagyon jó a kapcsolatunk. Büszkék vagyunk erre az együttműködésre és a gyerekeket is szeretnénk beintegrálni az egyházi életbe – mondta el a lelkész, majd arról is szólt, hogy meglátása szerint van kapcsolat az iskolai és az egyházi hitoktatás között. Míg az iskolában több ismeretanyagot igyekeznek átadni, addig az egyházi hitoktatás során az egyházi életbe próbálják bevonni a gyerekeket. Az idei évben 18 elsős van, ami reménységre ad okot a közösség számára, fogalmazott Orosz.

Minden tanévkezdés ünnep, fogalmazott Hajnal Jenő a bácsfeketehegyi tanévnyitó istentisztelet kapcsán.

– Ha magyar tanévkezdésről van szó, akkor az számunkra még nagyobb ünnep. És hogy a diákok egy istentisztelet keretében kezdjék el a tanévet, ez azért is nagyon fontos, mert a hit, a támasz, az erő nemcsak abban a szülői, közösségi erőben van, amely ezeket a gyerekeket felnevelte, hanem abban az istenhitben is, amely nélkül itt, a mi tájainkon nem is lehetne boldogulni. Egy ilyen ünnepi alkalom a lelket is tisztába öltözteti. Diák, szülő és pedagógus úgy indul az új tanévbe, hogy az áldás, a hála és a remény valahol találkozik egymással – mondta Hajnal, majd arról is szólt, hogy az MNT nagy hangsúlyt fektet az oktatás és a vallások támogatására.

– Minden szempontból az együttműködés a legfontosabb, és az együttműködésnek a közösség minden tagjához kell szólnia. Ebben az egyháznak és a lelkipásztoroknak meghatározó szerepe van. A mai ünnep is erről szólt, hiszen olyan emlékek és jövőépítés tud itt találkozni, amelyben mindannyian megerősödünk – nyilatkozta az elnök.