2024. április 19., péntek
BAJNOKOK LIGÁJA

Vissza a dicsőségbe

A Napolival kezd a Zvezda
Vladan Milojević a legmagasabb szintre vezette a Zvezdát (Fotó: Beta)

Vladan Milojević a legmagasabb szintre vezette a Zvezdát (Fotó: Beta)

Nagy nap lesz a mai a szerb labdarúgás és különösen a Crvena zvezda csapata számára, hiszen a fővárosi klub 21 órától – hosszú idő után először – újra bemutatkozik Európa, egyben a világ legrangosabb klubtornáján, a Bajnokok Ligájában. Szerb csapat a BL jelenlegi formátumának bevezetése óta korábban csak egyszer került főtáblára, a Partizannak a 2010/11-es kiírásban jött össze a nagy siker. A fekete-fehérek nyolc éve a H csoportban kaptak helyet az Arsenal, a Sahtar és a Braga mellett, s hat csoportmeccsen ugyanennyi vereség volt a mérlegük. A Crvena zvezda 1991-ben megnyerte az akkor még Bajnokcsapatok Európa-kupájának nevezett sorozatot – a döntőben tizenegyesekkel 5:3-ra verte a Marseille-t –, ám azóta legfeljebb a második vonalnak számító UEFA-kupában, mai nevén az Európa-ligában vitézkedett. Az elmúlt idényben a csoportkört is túlélte, s csak a legjobb 32 között vérzett el, a CSZKA Moszkvával szemben.

Izgatottan állt az újságírók elé Vladan Milojević, a Zvezdát két éve irányító sikeredző. „Alig várjuk a Napoli elleni mérkőzést – adta meg az alaphangot a 48 éves szakember. – Az idei BL-szereplésünk rengeteget jelent a klubnak, amely valóban a nagyok közé tartozik. A játékosok mostani generációja hatalmas sikert ért el, hiszen vissza akartuk vinni a Zvezdát a múlt dicsőségének útjára, ami sikerült… Higgyenek nekem, hogy itt sem fogunk megállni” – fogalmazott a tréner, ugyanakkor rávilágított, erejük egyelőre természetesen nem mérhető Európa gigászaihoz. Milojević a nápolyiak nagynevű vezetőedzőjét is szóba hozta. „Ancelottit idézem: izgatott kívülállók vagyunk. A régióban egyedüliként jutottunk el ide, és meg kell mondanom, nem könnyű az európai labdarúgás krémjébe kerülni. Persze ki sem kell emelnem, hogy mennyire nehéz lesz maga a mérkőzés, de mi pont ilyen nehéz ellenfelekkel akarunk játszani. Motiváltak vagyunk, és hiszek a játékosaim képességeiben” – összegezte.

A játékoskeretre térve az edző elárulta, kiemelkedő csatára, El Fardou Ben játékra fogható lesz az olaszok ellen. A Comore-szigeteki–francia támadó a szezonban már 9 gólt szerzett a Zvezda színeiben, s legutóbb hazája mezében is gólt lőtt Kamerun ellen az Afrikai Nemzetek Kupája selejtezőjén.

Rangadók az első játéknapon

Nemzetközi viszonylatban persze nem a szerb gárda BL-bemutatkozása lesz a legizgalmasabb, hiszen az első játéknapon máris nagy derbiket rendeznek. Az új formátum értelmében a csoportkör során naponta két találkozó 18.55-től lesz műsoron, s ma mindkét ekkori meccsre érdemes külön figyelni. Az egyiken a Barcelona a sorozatba visszatérő, 24-szeres holland bajnok PSV-t látja vendégül, s a két együttes stílusát ismerve borítékolhatóan gólgazdag, látványos mérkőzést fognak játszani a Camp Nouban. A másik „előrehozott” meccsen az Inter és a Tottenham néz szembe egymással.

A 21 órai találkozók közül egyértelműen a Liverpool–PSG lesz a sláger, ami a Crvena zvezda szempontjából is érdekes lesz, hiszen a C csoport másik két csapatáról beszélünk. A Monaco és az Atlético Madrid hercegségi összecsapása ugyancsak kiélezettnek ígérkezik.