2024. április 24., szerda

Török külügyminiszter: Törökországnak katonai erősítést kell küldenie Idlíbbe

Törökországnak katonai erősítést kell küldenie a szíriai Idlíb tartományba, ahol a török haderő korábban 12 megfigyelőpontot alakított ki az asztanai béketárgyalások keretében - mondta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter kedden Ankarában, egy sajtótájékoztatón.

Mevlut Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI)

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter (Fotó: MTI)

Cavusoglu egy nappal azután közölte ezt, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn Szocsiban megállapodott, hogy országaik október 15-ére demilitarizált ütközőövezetet hoznak létre Idlíb tartományban a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó demarkációs vonal mentén, ahol a török megfigyelőpontok is találhatók. A török külügyminiszter részleteket ugyanakkor nem árult el a katonai erősítésről.

Putyin és Erdogan legutóbb alig tíz napja a teheráni iráni-orosz-török csúcson tárgyalt a szíriai rendezésről. Az orosz elnök akkor elutasította a török államfő által javasolt idlíbi tűzszünet gondolatát.

Ezért Ankara már a teheráni találkozó után elkezdett katonai erősítést küldeni az Idlíb és a török Hatay tartomány között húzódó határszakaszra, és az Idlíbben található török megfigyelőpontokhoz. A Yeni Safak török kormányközeli napilap keddi beszámolója szerint a hadvezetés a katonák, a harckocsik, a tarackok és a munkagépek mellett csak páncélautóból több mint százat rendelt Idlíbbe az utóbbi másfél hétben.

A hétfői megállapodás értelmében orosz és török katonák közösen járőröznek majd a kormánycsapatokat és a lázadókat elválasztó, 15-20 kilométer hosszú zónában, amelyből ki fogják vonni a radikális ellenzék, egyebek között a Dzsabhat Fatah es-Sám elnevezés használatára áttért an-Nuszra Front dzsihadista csoport fegyvereseit. Október 10-éig Erdogan javaslatára az övezetből ki kell vonni a nehézfegyvereket; a tankokat, a sorozatvetőket, az ágyúkat és az aknavetőket.

Putyin hétfőn rámutatott, hogy az orosz felet elsősorban az ellenzéki erők által Aleppóra, valamint a tartuszi és a hmejmími orosz bázisra jelentő fenyegetés aggasztja, Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter pedig bejelentette, hogy a szíriai kormányerők a korábbi tervekkel ellentétben nem indítanak offenzívát a lázadók utolsó bástyájának számító Idlíb tartományban.

Erdogan szerint a megállapodás révén nagy humanitárius katasztrófának sikerült elejét venni. Az idlíbi támadás terve aggodalommal töltötte el Törökországot, amely így is 3 millió menekültet fogadott be. Moszkva azt hangoztatta, hogy terroristák nyugati támogatással színlelt vegyifegyver-támadásokra készülnek, amelyek ürügyet szolgáltathatnak egy Szíria elleni újabb amerikai-brit-francia katonai csapáshoz.