2024. április 16., kedd
NEMZETI TANÁCSI VÁLASZTÁSOK 2018

Utánpótlással a jövőért

Lakossági fórum Kisoroszon

Lakossági fórumot tartott Kisoroszon a Magyar Összefogás Az MNT a közösségünk életében címmel. Az eseményen felszólalt a Magyar Összefogás három jelöltje: Jerasz Anikó, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának elnöke, Erdődi Edvina okleveles jogász, valamint Bacsik Lőrinc Natália, kisoroszi származású magyarcsernyei magyartanár.

A lakossági fórumon felszólalt Erdődi Edvina, Jerasz Anikó és Bacsik Lőrinc Natália (Gergely József felvétele)

A lakossági fórumon felszólalt Erdődi Edvina, Jerasz Anikó és Bacsik Lőrinc Natália (Gergely József felvétele)

Jerasz Anikó ismertette a Magyar Nemzeti Tanács eddigi tevékenységeit és elért eredményeit. Sikereikről elmondta, hogy az MNT minden közösségben, tömbben és szórványban egyaránt, erkölcsi és anyagi támaszt igyekezett jelenteni a magyar kisebbségnek. Arra törekedtek, hogy aktív részesei és megkerülhetetlen részei legyenek a közösségnek. Minden korosztályt igyekeztek megszólítani az óvodától kezdve az iskolán át a különféle kulturális és civil egyesületekig.

Elmondta, hogy az MNT az oktatás, a kultúra, a tájékoztatás és a hivatalos nyelvhasználat területén tevékenykedik, hiszen itt van jogosultságuk az érdekérvényesítésre. Céljuk, hogy a magyar kisebbséget segítsék, támogassák, különböző programokat, aktivitásokat tegyenek lehetővé és valósítsanak meg.

– Az elmúlt években az oktatás területén tevékenykedtünk a legszembetűnőbben, a hivatalba beérkező kérelmek kétharmada az oktatás területéről érkezett. Nagyon jó kapcsolatot sikerült kialakítanunk az oktatási intézmények vezetőivel, a tartományi oktatási titkársággal, az oktatási minisztériummal is, így velük együttműködve, közösen tudtuk megoldani az elmúlt időszak oktatásbeli gondjait.

A Végrehajtó Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy az MNT célja, hogy a fiatalok az itthoni egyetemek és főiskolák mellett döntsenek, és hogy hosszú távon is az itthon maradást válasszák. Jövőbeli terveikről elmondta, hogy a jól működő programokat folytatják, és ezekre alapozva közösen építik a magyar közösségeket mind a szórvány-, mind a tömbtelepüléseken.

Erdődi Edvina elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács az elmúlt években számtalan jelentős intézkedést foganatosított a fiatalok itthon maradásának érdekében, elég csak az ösztöndíjprogramra, a továbbtanulási lehetőségekre, a lakhatási feltételekre és az Európa Kollégiumra, illetve a szakkollégiumokra gondolnunk. Mindezeknek köszönhetően az MNT lehetővé teszi, hogy versenyképes tudással kerüljenek ki a fiatalok a munkaerőpiacra.

– Úgy gondolom, hogy mindenféleképpen egy erős és kiszámítható döntéshozatali rendszerre van szükségünk, amely alapul szolgálhat egy tervezhető jövőnek. A döntéshozatali folyamatokban fiatalok is szerepet kaptak, sez azt bizonyítja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség számára az utánpótlás nem csupán elvi szinten jelenik meg, hanem valóban gondot fordítanak a fiatalok bevonására és a jövő megalapozására.

Hozzátette, hogy a vajdasági magyarság rendkívül erős érdekérvényesítő képességgel rendelkezik, még ha ennek sokszor nincs is tudatában. Példaként hozta föl, hogy miközben számunkra elképzelhetetlen, hogy ne tanulhassunk az anyanyelvünkön, addig a kárpátaljai vezetők az ottani magyar kisebbség érdekében állónak hiszik az államnyelven való oktatást, illetve azt, hogy Szlovákia törvényben tiltotta meg a kettős állampolgárságot:

– Hihetetlen előnyre tettünk szert, ennek az előnynek pedig a Magyar Nemzeti Tanács adott utat. Halljuk, hogy mennyi sebből vérzik a magyar autonómia, de legyünk tisztában azzal, hogy amit az MNT az elmúlt években lefektetett, az valóban példaértékű.

Bacsik Lőrinc Natália a különféle helyi rendezvények és események jelentőségéről beszélve elmondta, hogy ezek a közösség aktív és tettre kész mivoltát bizonyítják.

– Fontos, hogy megmaradjon a magyar nyelvű oktatás, hiszen a gyerekek az anyanyelvükön tudják elérni a legjobb eredményeket.

A Magyar Összefogás jelöltjei hangsúlyozták, hogy a jövő a közösség együttműködésével építhető föl, és reményüket fejezték ki aziránt, hogy minél többen jelentkeznek a külön választói névjegyzékre, és november 4-én szavazatukkal támogatják a jelölteket.