2024. április 25., csütörtök

Lecserélnek két euróbankjegyet

Az Európai Központi Bank új 100 és 200 eurós bankjegyeket mutatott be, amelyek 2019. május 28-án kerülnek forgalomba.
2019. május 28-ától új 100 és 200 eurós bankjegyek kerülnek forgalomba. Ezek új, innovatív biztonsági elemeket tartalmaznak: a szatellit hologramot és a továbbfejlesztett smaragdzöld számot. Az 5, 10, 20 és 50 euró címlet után a 100 és a 200 eurós bankjeggyel teljessé válik az Európé-sorozat – jelentette be tegnap az Európai Központi Bank (EKB).

Ugyanúgy, mint a többi címletet, a „tapintás, szemügyre vétel, mozgatás” módszerrel az új bankjegyeket is könnyen ellenőrizhetjük. Az ezüstös csík tetején megjelenő szatellit hologramban apró € jelek mozognak a szám körül, amelyek direkt fényben tisztábban kivehetők. Az ezüstös csíkon Európé arcképe, az építészeti motívum és egy nagy € jel is látható. Az új 100 és 200 eurós bankjegyeken egy továbbfejlesztett smaragdzöld szám is megtalálható. A szám maga az Európé-sorozat összes többi címletén szerepel, de a mostani, továbbfejlesztett változaton a számok belsejében apró € jelek is el vannak helyezve.

Az új 100 és 200 eurós bankjegyek mérete eltér a megfelelő régi címletekéitől: az újak ugyanolyan magasak, mint az 50 eurós bankjegyek. A hosszuk azonban változatlan – minél hosszabb a bankjegy, annál nagyobb értékű a címlet. Mivel az új 50, 100 és 200 eurós bankjegyek egyforma magasak lesznek, könnyebbé válik a gépi kezelésük és ellenőrzésük. A pénztárcába is jobban beleférnek, és tartósabbak, hiszen kevésbé lesznek kitéve a használat alatti kopásnak.
A szabad szemmel látható biztonsági elemeken kívül az eurobankjegyeken géppel olvasható elemek is találhatók.