2024. április 25., csütörtök

Topolya ünnepe

A képviselő-testület díszülésén Pro Urbe díj Pastyik Lászlónak és Julian Racnak – A hétvégén véget ért a Topolyai Napok 2018 rendezvénysorozata

Gróf Grassalkovich Antal 1750. szeptember 15-én kelt ajánlólevelében Csizovszki Ferenc szabadost megbízta a topolyai puszta betelepítésével, és elrendelte, hogy a topolyai pusztára 200 magyar és szlovák családot vezényeljenek telepítés céljából. Ma ezt a dátumot Topolya napjaként ünnepeljük.

Erre a dátumra emlékeztetett Sasa Srdić, a községi képviselő-testület elnöke a színháztemben megtartott szombati díszülésen, a tíz napon át tartó városnapi rendezvénysorozat legünnepélyesebb pillanatainak kezdetén, s köszöntötte a megjelenteket, a köztársasági, tartományi és községi szervek és intézmények, közvállalatok képviselőit, valamint a testvértelepülések küldöttségeit.

Az elmúlt időszak eredményeiről Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere számolt be.

– Az elmúlt egy év számtalan kihívást és megoldást hozott számunka, s azt gondolom, hogy elégedettek lehetünk, kifúrtuk a termálkutat, elkészült a fürdő műszaki terve, indulhat az építkezés. Tartományi támogatással fejlesztettük az ipari parkot, a városi mellett a falusi ivóvízhálózatokat – mondta Kislinder, de megemlítette a mezőgazdasági termelők támogatását, a szennyvíztisztító kiépítésének előkészületeit, az egészségház támogatását, a tó környékének rendezését is.

Topolya idei díjazottjai a polgármesterrel és a képviselő-testület elnökével (Herceg Elizabetta felvétele)

Topolya idei díjazottjai a polgármesterrel és a képviselő-testület elnökével (Herceg Elizabetta felvétele)

– Összességében elmondhatom, előremutatóan és átgondoltan gazdálkodott a község – hangsúlyozta ünnepi beszédében a polgármester.

A hagyományokhoz hűen az utóbbi hónapokban megvalósuló befektetésekről, a közép-bácskai kisváros és a vonzáskörébe tartozó falvak életében bekövetkező fejlődésről kétnyelvű kisfilm is készült a Tájékoztatási Központ munkatársainak közreműködésével, akik a város legmagasabb kitüntetésének idei díjazottjairól is készítettek egy-egy rövid portréfilmet. A vetítéseket követően adták át a Pro Urbe díjakat és az elismeréseket. Az idén Pastyik László, az irodalom és történelem terén kifejtett kiemelkedő tevékenységéért, valamint Julian Rac, a Vuk Stefanović Szerb Művelődési Központ igazgatója, Topolya kulturális életében kifejtett kimagasló tevékenységéért kapta meg a város legrangosabb elismerését.

Plakettet kapott a topolyai Gazdakör, mint a város egyik legrégebbi és legnagyobb mezőgazdasági civil szervezetének a mezőgazdaság terén kifejtett tevékenységéért, dr. Hovány Lajos vízépítő mérnök, a tudományos munkáival elért kimagasló tevékenységéért és Szeverics Franciska kiemelkedő kulturális és humanitárius tevékenységéért. Köszönőlevelet kapott Kósa Lajos és Mirko Spasojević a civil élet és a mezőgazdasági élet terén végzett tevékenységükért, valamint Kospenda József, a topolyai polgárok érdekében végzett humanitárius munkájáért. A díszülést követően színes zenei összeállítással fellépett a zentai Stevan Sremac Szerb Művelődési Központ vegyes kórusa.

A Mézkarnevál vidám forgataga (Herceg Elizabetta felvétele)

A Mézkarnevál vidám forgataga (Herceg Elizabetta felvétele)

A Topolyai Napok keretében az ünnepi ülés mellett számos más rendezényt is tartottak szombaton. A városnap reggelén a Sarlós Boldogasszony nagytemplomban a topolyai polgárokért celebráltak szentmisét, mézvásár nyílt, délután az erős emberek látványos versenye zajlott a Felvonulási téren, s a városközponton áthaladó Mézkarnevál színes, vidám forgata is a téren felállított szabadtéri színpad előtt fejeete be bemutatkozását, este pedig Caramel és Željko Vasić koncertje és a városnapi tűzijáték jelezte a közép -bácskai kisváros ünnepét. A rendezvénysorozat vasárnap sporteseményekkel és autókiállítással zárult.