2024. április 20., szombat
BIRKÓZÁS – XXVIII. NIKOLA VUKOV-EMLÉKTORNA

Az eddigi legjobb zentai torna

Rekordszámú résztvevő és tökéletes rendezés a szombati versenyen

Kicsit érdekes, de tény: nem egy jubiláris, hanem az idei, 28. Nikola Vukov-emlékverseny sikerült az eddigi legnagyobbra, legtömegesebbre, legjobban szervezettre és talán a legszínvonalasabbra az összes eddigi közül. Ennek több oka is van: egyrészt a klub több pályázaton (többek között a Betlen Gábor Alapnál) is nyert támogatást, másrészt pedig ismét egy olyan lelkes és összetartó szülői gárda jött össze a zentai birkózóknál, amely talán évekre előre biztosítja a klub zavartalan működését, a tornák és más megmozdulások zavartalan lebonyolítását.

Mindez már a csapatok pénteki fogadásán is látszott, amely pazarra sikerült, másnap pedig csak ámult és bámult az ember, mert a helyi sportcsarnok dugig volt kicsi és nagyobb gyerekkel, akik alig várták, hogy szőnyegre lépjenek. A torna régi nagy fényét az hozta vissza, hogy az országban valamit is számító klub mindegyike felvonult a bemutatkozás során, és magyarországi egyesületből sem volt még ennyi, amelyek mellett további hét országból – köztük Ukrajnából, Bulgáriából, Horvátországból és Romániából is – érkeztek a korosztályos versenyzők, így a legvégén 31 egyesület 269 birkózóját csodálhattuk meg a küzdelmekben, amelyeket az ország legjobb bírói vezettek.

Szinte nyilvánvaló, hogy mindez milyen színvonalat hozott ki a szőnyegen. Már az első körben volt például olyan magyar–bolgár összetűzés, amelyben hol az egyik, hol a másik ellenfél repült, s a gyengébb tornákon győzelemhez szokott hazai legények is el-elsírták magukat, mert itt bizony nem volt egyszerű nyerni.

Meg kell említeni, hogy a házigazda Zenta csapata nem kis megelégedésre vagy kéttucatnyi pici újoncot vonultatott fel, így nem csoda, hogy a végső pontversenyt Zörgő László csapata nyerte meg az Esztergom és a romániai Heracle előtt, s azt is ki kell emelni, hogy a legjobb hazai versenyzőnek járó díjat a magyarkanizsai Fehér Benjámin érdemelte ki, a legjobb zentainak Tornai Lázárt, a legjobb külföldi birkózónak pedig a magyarországi ESMTK kiválóságát, Takács Zsoltot emelték ki. A Vukov család különdíját Vuković Mario, a felsőhegyi Hercules versenyzője kapta meg.

Mindent összevetve, a szombaton Zentán megtartott emlékverseny ismét az egyik legrangosabb az országban és a térségben is, amiért csak gratulálni lehet a zentaiaknak!

Győztesek, 2011–12-ben születettek, 22 kg: Ivanov Aleszandrov (CSKA, Bulgária). 25 kg: Fodor Dominik (Zenta). 28 kg: Szalai Áron (Zenta).

2009–10-ben születettek, 23 kg: Gáspár Áron (Bócsa), 25 kg: Lungu Alexandru (Heracle, Románia). 26 kg: 1. Durlijak Zurij (Beregszász, Ukrajna). 27 kg: Czuczor Ervin (Esztergom). 28 kg: Petrőczi Péter (Bócsa). 30 kg: Tornai Lázár (Zenta). 33 kg: Fauzer Bence (Esztergom). 36 kg: Terzin Aleksandar (Proleter). 39 kg: Virágh Bekény (Szeged). 45 kg: Katanić Luka (Radnički Z.). 52 kg: Fehér Benjámin (Potisje).

U13, 2006–08-ban születettek, 30 kg: Bedridga Raducu (Heracle). 33 kg: Gáspár Bálint (Bócsa). 36 kg: Jasinszkij Jurij (Beregszász). 39 kg: Lungu Constantin (Heracle). 42 kg: Rafael Dániel (Cegléd). 46 kg: Ivić Tomo (Sesvetski Kraljevec, Horvátország). 50 kg: Todosijević Stefan (Dinamo). 55 kg Bajor Atilla (Baja). 60 kg: Kojić Stevan (Proleter). 70 kg: Ikić Strahinja (Soko).

U15, 2003–05-ben születettek, 38 kg: Sremac Dragan (Omladinac). 41 kg: Mizsei Zoltán (Ferencváros). 44 kg: Lévai Levente (Esztergom). 48 kg: Takács Zsolt (ESMTK). 52 kg: Kovács Gábor (Honvéd). 57 kg: Petrenkó András (ESMTK). 68 kg: Andrašić Marko (Partizan, Mohol). 85 kg: Kostić Bojan (Radnički Z.),

Kadétok, 2001–2002-ben születettek, 48 kg: Vitek Amadeusz (Honvéd). 55 kg: Losonc Szabolcs (Potisje). 65 kg: Joachim Márk (Orosháza). 71 kg: Horváth Gyula (ESMTK). 80 kg: Vuković Mario (Hercules). 110 kg: Petraković Veljko (Soko).

U23, 1996–2000-ben születettek, 63 kg: Ion Ponici (Heracle). 67 kg: Katona Ádám (Hercules). 72 kg: Kovács Béla (Cegléd). 77 kg: Hódi Erik (Honvéd). 87 kg: Vitek Dáriusz (Esztergom). 97 kg: Érsek Róbert (Esztergom).

Lányok, U15, 2003–2005-ben születettek, 35 kg: Mitrović Milana (Zenta). 54 kg: Szekeres Zoé (Esztergom). 58 kg: Kopasz Hanna (Dunaharaszti). 62 kg: Skrach Abigél (Dunaharaszti). 66 kg: Fábián Orsolya (Potisje).