2024. április 24., szerda

Öt város – öt mese

Szabadkán zajlik a Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál

Vasárnap este a szabadkai Gyermekszínházban került sor a 25. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál ünnepélyes nyitóceremóniájára, amely során, Dušan Pop Đurđev és Wieslaw Hejno átvették a Kis herceg-életműdíjat, azt megelőzően pedig a Szabadegyetem galériájában megnyílt a csengtui múzeum kiállítása, amely a nagy hagyománnyal rendelkező kínai bábjátszásba nyújt betekintést. A megnyitó után máris elkezdődött a versenyprogram.

A fesztivál tegnap folytatódott. A versenyprogramon kívül a gyermekek a Kosztolányi Dezső Színházban megtekinthették a szegedi Kövér Béla Bábszínház Hétszínvirág című előadását, amely egy kislány, Annuska varázslatos kalandjait kíséri végig. A vendégszereplésre a fesztivál végrehajtó produceri teendőit ellátó Szabadegyetem és a szegedi bábszínház Interreg-IPA határon átnyúló, Magyarország és Szerbia közt megvalósuló Theatro projektumának keretében kerül sor. Az együttműködésről Kövér Lászlót, a szegedi Kövér Béla Bábszínház igazgatóját kérdeztük:

– Nagy szeretettel és lelkesedéssel jöttünk Szegedről, hiszen a bábszínházunk a kezdetektől fogva kíséri a szabadkai gyermekszínházi fesztivált. Együttműködésünk még ennél is távolabbra tekint vissza. Negyven évvel ezelőtt, 1978-ban történt meg úgymond a hivatalos kapcsolatfelvétel. Annak idején a szegedi bábszínház amatőr színtársulat volt, 1993-tól lett hivatásos színház, de már akkoriban is sor került előadáscserékre a szabadkai Gyermekszínházzal. Tulajdonképpen a szabadkai Gyermekszínház kezdeményezte a nemzetközi gyermekszínházi fesztivál létrejöttét 25 évvel ezelőtt. Itt voltunk a megnyitón, emlékszem rá. Attól kezdve többször is felléptünk a fesztiválon, de más településekre is ellátogattunk. A jelenlegi együttműködés is több évre tekint vissza, 2010-ben elindult egy szintén EU-s együttműködési projektum, és ezt olyan sikeresen zártuk, hogy azt mondtuk, amennyiben ismét lehetőség nyílik rá, pályázni fogunk. Ez így is történt, ez év elején elindult a Theatro projektum, amelynek keretében számos programra kerül sor, egyebek közt előadáscserékre, kiállításra és gyermektáborra. Úgy érezzük, hogy már a határ közelsége miatt is küldetésünk ellátogatni a vajdasági gyerekekhez. Néhány évvel ezelőtt a szabadkai Gyermekszínházzal hivatalosan is meghatároztuk az együttműködés kereteit, belefoglalva azt, hogy az évi szinten történő előadáscseréken túl közös produkciókat is létrehozzunk. Így valósult meg a Fehérlófia című előadás, amely itt a Maskarada címet kapta, és játszottuk úgy Szerbia, mint Magyarország területén. A Szabadegyetemmel kialakított Theatro projektum másfél évig tart, januárban kezdődött és jövő év májusában zárul. Az említett programok mellett gyermekbábcsoportok menedzselését is magában foglalja. Szegeden és Szabadkán már lezajlott egy-egy műhelymunka, és azok a gyerekek, akik ezen részt vettek, ezúttal négynapos táborban találkoznak. Utána új produkciókat hoznak létre, szakmabeliek által ebben is segítséget nyújtunk, és ezt bemutatjuk tavaszra a tízéves fesztiválunkon. Szintén az együttműködés eredményeként került sor az Öt város – öt mese című kiállításra, amely Kecskeméten és Szegeden már megtekinthető volt, de nagy örömünkre most Szabadkán is megcsodálhatja a közönség. Fontosnak tartom a két testvérváros, Szeged és Szabadka közti együttműködést, nem csupán jómagam, hanem a szegedi városvezetés is, hiszen nem csak kulturális témakörökben merül ki – fejtette ki Kövér László.

Az Öt város – öt mese kiállítás tegnap nyílt meg a Gyermekszínházban. A tárlat öt város – Szabadka, Nagybecskerek, Újvidék, Szeged és Kecskemét – bábjait mutatja be. Ezután Nagybecskerekre, majd pedig Újvidékre költözik. A kiállításról Kövér László szólt, majd pedig Vladimir Perović, a Szabadegyetem projektmenedzsere nyitotta meg. Ahogyan azt hallhattuk a projektum idején, elkészül egy korszerű ún. virtuális múzeum is, amely még több bábot tartalmaz. A megnyitón Viktor Dulić, az Interreg-IPA Magyarország–Szerbia határon átnyúló együttműködési program közös titkárságának a vezetője, az európai és regionális együttműködés fontosságát, valamint koncepcióját taglalta:

– Ez a kiállítás öt város öt színházát kapcsolta össze. Ezzel lehetőséget nyújtott úgy a gyerekek, mint a gyermekszínházi programok felnőtt kedvelői részére, hogy betekintést nyerjenek a színházak alkotómunkájába. A Theatro projektum fejleszti a gyermekszínházi művészetet és ráirányítja a figyelmet térségünk színházi kulturális hagyatékára. A kiállítás ennek csak egy kis része. Ez a projektum kiválóan példázza a magyar–szerb együttműködést. Az Európai Együttműködési Napot szeptember 21-én tartjuk, és ekkortájt sokrétű programsorozatok zajlanak. A gazdag kulturális és oktatási programok rámutatnak arra is, hogy az EU nagy figyelmet szentel ezeknek a tartalmaknak – hangsúlyozta Viktor Dulić.

A kiállításmegnyitón a gyerekek Arsa bohóccal együtt énekelve köszöntötték fel a fesztivált 25. születésnapja alkalmából, ezután lufikat kaptak ajándékba, valamint üdítők és sütik mellett ünnepeltek.

 Ma a versenyprogram keretében 10 órától a Jadran színpadon az Otogargara című török előadást tekinthetik meg az érdeklődők, 12-kor a Gyermekszínházban a Tobi című macedón, 18-kor a KDSZ-ben pedig a Mesterek című horvát produkciót. A szegedi Kövér Béla Bábszínház 10-től és 14-től a KDSZ-ben játssza a Papageno titka című előadást, 11 órától pedig a Szabadkai Városi Könyvtárban a Könyvmoly című produkciót. Szintén a könyvtárban 20 órától Zoran Radanović Zauvek Vertep című könyvét mutatják be.