2024. április 23., kedd

Az ember arca és lelke

Topolyán két hétig tekinthető meg a Nagyapáti Kukac Péter Képzőművészeti Díjas Acsai Györgyi kiállítása

Acsai Györgyi óbecsei származású, Újvidéken élő képzőművész és pedagógus elismerését a Topolyai Napok keretében nyújtotta át Penovác Náray Éva, a bírálóbizottság tagja és Kislinder Gábor, Topolya község elnöke a topolyai Művelődési Ház kiállítótermében. Dr. Ninkov Kovačev Olga művészettörténész, a bírálóbizottság tagja a díj odaítélésének szempontjait ismertetve elmondta, hogy az alkotók múlt évi tevékenységét, illetve alkotásait veszik számba.

Ami még fontos szempont, hogy a képzőművészek kifejezésformájának valamilyen köze legyen a mi vidékünk szellemiségéhez, formavilágához, és hogy kötődjön Nagyapáti Kukac Péter opusához is. Acsai Györgyi munkáiban mindezek a kívánalmak megtalálhatóak. Egy igen fiatal alkotóról van szó, aki figyelmének középpontjában az ember áll. Az idősek világát jeleníti meg, mindezt egy olyan változó korban, amikor az általuk képviselt értékek és tárgyak eltűnőben vannak. Ez a koncepció egyrészt egy kortárs törekvés is, ami viszont megkülönbözteti kortársaitól, az az alkotásainak aktualitása és autentikussága. Elsősorban az embert, a korokon át változatlanul törékeny emberi lelket, a régi mesterségeket ábrázoló rajzai miatt került a figyelem középpontjába – fejtette ki Ninkov Kovacsev Olga.

Acsai Györgyi 1986-ban született Óbecsén, az Újvidéki Művészeti Akadémián diplomázott, ugyan a pályája elején tart, de máris rendkívül termékeny életutat tudhat maga mögött – emelte ki Penovác Náray Éva. A díj átadása előtt Kislinder Gábor községi elnök üdvözölte a művésznőt, majd Skrabány Viktor képzőművész, Acsai Györgyi egykori tanára is beszédet mondott.

Az emberek nagy érdeklődést tanúsítanak azon élmény iránt, ami a látószerveinken keresztül jut el a tudatunkig, ott pedig – mint ez a kiállítás is – megérinti a lelki világunkat. A művésznő még halad a fejlődés útján, de már rendelkezik saját felismerhető kifejezésmóddal, ami egyedivé teszi – mondta egyebek mellett Skrabány Viktor tanítványáról. Acsai Györgyi a díjátadó ünnepséggel egy időben nyílt kiállítása kapcsán kiemelte, hogy igyekezett valamennyi eddigi alkotói ciklusából válogatni néhány munkát.

Gyakran párhuzamosan viszem vászonra a festményeimet és a rajzokat, ez utóbbiakat vegyes technikával, szén, ceruza, grafit, ezüst, arany és pasztell kiegészítésével. A festményeim olajtechnikával készülnek, főleg figuratív képek foglalkoztatnak. Az az általános nézőpont, hogy arcokat nagyon nehéz ábrázolni, mégis én kiskoromtól elsősorban ebben találtam meg magamat, amihez nagyban hozzájárult Skrabány Viktor óbecsei festőművész műhelye is – nyilatkozta az idei Nagyapáti Kukac Péter Díjas Acsai Györgyi. A munkáiból nyílt tárlat két hétig várja a közönségét Topolyán, a Művelődési Ház kiállító termében.