2024. március 29., péntek

Emberi és írói kiállással

Vasagyi Mária átvette a Herceg János Irodalmi Díjat

A zombori Bielitczky Károly Városi Könyvtár igazgatója által kinevezett bírálóbizottság, Beszédes István író, Fekete J. József író (elnök) és Sinkovits Péter író a 2018-as Herceg János Irodalmi Díjat egyhangúan Vasagyi Mária zombori írónőnek ítélte oda.

A rangos díj ünnepélyes átadására a Dunatáji Herceg János Napok keretében, pénteken került sor a Városi Könyvtár gyermekosztályának termében. A jelenlevőket Fekete J. József köszöntötte, ismertette a csaknem húszéves díj előéletét, majd Nataša Turkić, a Bielitczky Károly Városi Könyvtár igazgatója átadta a díjat Vasagyi Máriának.

Fekete J. József a laudációban kiemelte, hogy a szerző a néprajzi gyűjtésektől indulva, a szépirodalmi műfordítások kihívásain át, a művészeti (zenei és képzőművészeti) írásai során finomított stílusával hasított ki magának szűz területet a vajdasági magyar prózában.

– Ez a terrénum a Silentium album, Pokolkerék, Fabella Domi, A Kruspér-udvar angyalai című műveiben évszázadokra visszavezető regénytörténetekben tárgyiasult, amelyek vezérmotívuma a családtörténet, Zombor és Bácska soknemzetű népességének egyetlen, vagy több famíliára kiterjedő elbeszélése.

A rendkívüli erudíciót mozgató írónő nyelvhasználata megkerülhetetlenül kiemelkedő, választékossága mellett „visszarégiesíti” a magyar nyelvet, ami műveiben az archaikus hangzás mellett történelmi, fantasztikus, kontemplációs prózaszöveggé artikulálódik – mondta.

Az írónő tiszteletét fejezte ki a díj névadója, Herceg János akadémikus író emléke előtt.

– Sokat tanultam Herceg Jánostól, a prózaírás nagymesterétől. Elsősorban emberi és írói magatartást, egyéni és közösségi helytállást, önmagunk és munkánk iránti szigort – mondta a díjazott.

Fekete J. József kérdéseire válaszolva Vasagyi Mária „ízesen”– mívesen mesélt az első irodalmi élményeiről, néprajzi gyűjtései során szerzett tapasztalatairól, köteteinek születési folyamatairól, az írói névválasztást jellemző rejtőzködésről, továbbá a zenéhez fűződő szoros kapcsolatáról.

A Dunatáji Herceg János Napok programsorozat része volt a Kamerás emberek (Lifka Sándor, Bosnyák Ernő) című dokumentumfilm vetítése, amelyre szeptember 13-án került sor.