2024. március 28., csütörtök

Felbomlik az ukrán-orosz barátsági szerződés

Porosenko aláírta a dokumentum felbontásáról szóló rendeletet

Aláírta az ukrán-orosz barátsági szerződés felbontásáról szóló rendeletet Petro Porosenko ukrán elnök - derült ki az államfő internetes oldalára hétfőn feltett tájékoztatóból.

A dokumentum szerint az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) szeptember 6-i ülésén támogatta az ukrán külügyminisztériumnak a szerződés felmondására tett javaslatát. Az elnöki rendelet szerint az ukrán külügyminisztérium köteles tájékoztatni az orosz felet arról, hogy Ukrajna fel akarja mondani a szerződést. Ennek időpontját nem közölték. Az RNBO-nak az ukrán külügyminisztériummal együtt értesítenie kell az ENSZ-t, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) és más nemzetközi szervezeteket az ukrán döntésről.
Petro Porosenko ukrán elnök idén augusztusban adott utasítást a külügyminisztériumnak arra, hogy az általa anakronisztikusnak nevezett szerződés felmondásához a legrövidebb időn belül készítse elő a dokumentumokat. Az államfő ígéretet tett egyben arra, hogy a döntésről szeptember végéig értesíti Oroszországot.
Az Ukrajna és Oroszország közötti barátságról, együttműködésről és partnerségről szóló szerződést 1997. május 31-én írták alá Kijevben a két ország akkori államfői, Leonyid Kucsma ukrán és Borisz Jelcin orosz elnök. Az ukrán parlament 1998. január 14-én, az orosz Állami Duma 1998. december 25-én ratifikálta a dokumentumot.