2024. április 24., szerda

Érkezik a kínai tőke

Nagybecskereken gumiabroncsgyártó üzem és cink-oxidot gyártó üzem létesül

Több megállapodást is aláírtak Szerbia delegációjának a képviselői Pekingben a kínai fél illetékeseivel, de a következő napokban is szerződéskötések esedékesek, eghyebek mellett ipari parkok megépítésének a tekintetében. Aleksandar Antić energetikai és bányaügyi miniszter a szerb kormány nevében a Bor Bányászati és Kohászati Központ tekintetében írt alá együttműködési megállapodást a kínai Zijin Mining Group Company Ltd. bányaipari vállalat képviselőjével, Siniša Mali, pénzügyminiszter pedig a Shandong Linglong Tire Co. Ltd. gumiabroncsgyártó társaság illetékesével írt alá megállapodást egy, Nagybecskereken létesítendő üzem megépítéséről.

Fontos ez a nap Szerbia polgárai számára, nyilatkozta Siniša Mali. Mint azt a bori szénbánya kapcsán kiemelte, ennek a beruházásnak az értéke 1,46 milliárd amerikai dollárt tesz ki. Ez az összeg a következő hat évben érkezik Borba, aminek pozitív következményeit nemcsak a szóban forgó település és az annak a környékén élők érzik meg, hanem a kelet–szerbiai térség egésze, de Szerbia gazdasági mutatóiból is visszaköszön majd a szóban forgó beruházás, emelte ki Mali. A pénzügyminiszter szavai szerint 2006 és 2009 között négy alkalommal kísérelte meg a hatalom éppen aktuális összetétele magánosítani a szénbányát, ám ezek a próbálkozások egyike sem járt sikerrel. Mindezt követően most sikerült kapcsolatot kiépíteni azzal a stratégiai partnerrel, amely együttműködve a köztársasági kormánnyal, képes lesz talpra állítani az ország számára eme fontos bányát, illetve gazdasági társaságot, mutatott rá sajtónyilatkozatának folytatásában Mali.

Bánát is a fejlődés útjára lép, tért ki az egyéb megállapodásokra a pénzügyminiszter.

A Shandong Linglong gumiabroncsgyártó társaság a Zijin együttműködő partnere. Ez a vállalat Nagybecskereken nyitja meg üzemét, amelyben 1 200 munkahelyet terveznek létesíteni. A beruházás értéke 994, 4 millió dollár. Egy másik kínai vállalattal is szerződést írtunk alá, utóbbi cink-oxidot gyártana Nagybecskereken. Ennek a beruházásnak az értéke 80 millió euró, a megnyitandó munkahelyek száma pedig 280 – taglalta Mali, aki mindemellett a Huawei képviselőjével is együttműködési megállapodást írt alá, a Tanjug hírügynökség jelentése szerint a szerbiai térfigyelő rendszer kiépítéséről.