2024. április 25., csütörtök

Szárnyal a hazai édességipar

Az idén első ízben jegyeztek többletet az ágazatban

Az év első hat hónapjában kilenc- és tízmillió euró közötti többletet valósított meg az ország az édességipar terén, a kivitel pedig 18,5 százalékkal nőtt 2017-ben. Rasim Ljajić kereskedelmi miniszter szerint a szerb édességipari termékek kiváló minőségűek, és olcsóbbak az európai uniós konkurenciánál.

A vajdasági vállalatok is részesei az üzleti sikernek, hiszen veszteség nélkül tevékenykednek, jelentős kiviteli eredményeket felmutatva – mondta Zoran Trpovszki a Vajdasági Gazdasági Kamara Ipari Szövetségének titkára. Kiemelte, hogy a szabadkai Pionir bizonyult az idén a tartomány egyik legsikeresebb édességipari vállalatának, az év első hét hónapjában 9,3 millió euró értékben exportált édességet. Tavaly 5,6 milliárd dinár bevételt valósított meg.

A Prva Televíziónak adott nyilatkozatában a kereskedelmi miniszter elmondta, hogy tavaly törölték a tejre és a vajra vonatkozó behozatali vámokat, amelyek fontos szerepet játszanak az iparág helyzetének alakulásában. Ezáltal csökkentek a termelési költségek és versenyképessé vált az ipar. Emlékeztetett arra, hogy mindeddig komoly válságban volt az iparág, vagyis a múlt évig jelentős hiányt könyvelt el a világkereskedelmi szinten.

Tavaly a Pionir sikereihez hasonlóan a cservenkai Jaffa is jelentős eredményekkel büszkélkedhetett, 4,7 milliárd dináros bevételt megvalósítva, 2018 első hét hónapjában pedig csaknem 110 millió euró értékben exportálta termékeit. A jól ismert verseci Banat 1894 édességgyár szintén nyereségesen üzemel – mondja Trpovszki. Tavaly 1,1 milliárd dináros bevételt könyvelt el, és kétmillió euróért értékesítette termékeit a külföldi piacokon. A verbászi Medela vállalatnak tavaly 0,8 milliárd dinárt tett ki a bevétele, az idei év első hét hónapjában pedig 1,5 millió euró értékben exportálta az édességet. A Žitoprerada DM 2017-ben 0,6 milliárd dináros nyereséget tudhat magáénak, és 1,1 millió euró értékben adta el termékeit külföldön.

Zoran Trpovszki elmondta, hogy jelenleg mintegy 150 vajdasági vállalat működik aktívan közre az édességipari termékek gyártásában. Ezen gazdasági szubjektumok között azonban jelentős különbségek észlelhetők a piaci jelenlét, a termékek száma és a külkereskedelemben való részvétel terén.

Becslések szerint a gazdaság ezen ágazatában mintegy 2500 alkalmazott dolgozik. Az édességiparban szerzett tapasztalat révén a termelésbe, a berendezésekbe és a technológiába történő beruházások számos új termék fejlesztését teszi lehetővé a jövőben – véli Trpovszki. Kiemelte, hogy a hazai édességipar szerves részét képezik azok a kis- és középvállalatok is, amelyek saját márkanévvel vannak jelen a piacon. Köztük vannak olyan speciális programokat gyártók is, amelyek a piacnak csupán néhány részlegét érintik. Ezen vállalatok éves bevétele 50 és 80 millió dinár között mozog és 10-30 munkást foglalkoztatnak. Főként belföldön értékesítik termékeiket. Köztük olyan gyártók is akadnak, akik családi vállalkozásként, különleges egyedi mesterségként űzik az édesipari termékek előállítását.