2024. március 29., péntek

A Tiszának ment a diáklány

Két éppen arra sétáló fiatalember mentette ki a folyóból

Csütörtökön este hét óra tájban Zentán a híd feletti partszakaszon sétált két helybeli fiatalember, Miloš Bulajiić (24) és Tomislav Petrović (25), amikor arra lettek figyelmesek, hogy egy fiatal lány a vízparti homokstrandról ruhástul besétál a folyóba. Az úszni nem tudó 15 éves lány már éppen elmerült a vízben, amikor a két fiatalember odaért, és az utolsó pillanatban a partra húzta a minden jel szerint öngyilkossági kísérletet elkövető diáklányt.

Miloš Bulajić (Gergely József felvétele)

Miloš Bulajić (Gergely József felvétele)

– Hét óra tájban Tomislav barátommal a kellemes enyhe időben sétálni indultunk a Tisza-partra. Felfelé haladtunk, amikor egy fiatal lányt vettünk észre a homokos strandon, közvetlenül a víz szélében álldogált, és a vizet nézte. Ekkor még nem gondoltuk, nem sejthettük, hogy a következő pillanatban, mintha csak a sétáját folytatná, ruhástul, tornacipőben, tréningruhában megindul egyesen a nyílt víz felé. Belegázolt a folyóba, és folyamatosan lépkedett előre az egyre mélyülő vízben. Meglepődve tapasztaltuk, hogy a lány határozott léptekkel halad egyre beljebb a Tiszába, láttuk, hogy ebből nagy baj lesz, ha nem avatkozunk közbe.

A fiatal lány a strandnál gázolt be a folyóba (Gergely József felvétele)

A fiatal lány a strandnál gázolt be a folyóba (Gergely József felvétele)

Szerencsére nem voltunk messze, gyorsan odafutottunk, majd a barátom, aki rövidnadrágban volt, begázolt a vízbe, és az utolsó pillanatban sikerült megragadnia a lányt, akit ezután a partra húztunk. Ezen a partszakaszon néhány lépés után hirtelen mélyül a meder, a lány pedig, mint ahogyan később kiderült, nem is tudott úszni – emlékezett vissza Miloš Bulajić, aki elmondta, közös erővel partra húzták a zavartan viselkedő lányt, aki, miután kicsit magához tért, arra kérte őket, hogy ne szóljanak senkinek, ne értesítsék a rendőrséget.

– Ezt nem hagyhattuk annyiban, hiszen már felelősséggel tartoztunk a vízből kimentett lányért. Értesítettük a mentőket, akik beszállították a lányt a zentai kórház gyermekosztályára, mivel 2003-as születésű kiskorúról van szó. Amíg a parton várakoztunk a rendőrség megérkezésére, néhány szót váltottunk a 15 éves diáklánnyal, aki sírva mesélte, hogy nemrég kezdett középiskolába járni Zentán, és komoly családi problémái vannak odahaza az édesanyjával – emlékezett vissza nem mindennapi történésekre az autópálya topolyai fizetőkapuján dolgozó Miloš Bulajić.

Az öngyilkossági kísérletet elkövető lányra a két megmentője az incidens előtti órákban már a városban felfigyelt. Feltűnt nekik az egyik bolt előtt a zavart tekintetű, céltalanul bolyongó lány. Akkor azonban még nem sejtették, hogy hamarosan nekik kell kimenteniük a folyónak ment lányt.

A nagykikindai illetőségű, Zentán az egészségügyi középiskola első osztályába járó szerb lányt a zentai kórházba szállították, ahol néhány napig megfigyelés alatt tartják. Nem hivatalos értesüléseink szerint jó kezekben van, az orvosok mellett pszichológus is foglalkozik vele. A szerencsés kimenetelű „baleset” után a diáklányt társai visszavárják az iskolapadba.

**********

Pénteken délután három óráig az egészségügyi középiskolát senki, sem valamelyik szülő, sem a rendőrség nem értesítette hivatalosan arról, hogy az elsős diáklány miért nem ment iskolába pénteken.