2024. április 23., kedd

Elsöprő siker volt a Zsinagógában – ma zenés est a Korzón

A vasárnapig tartó Újvidéki Kamarazene-fesztivált csütörtökön jelképesen 20 óra 21 perckor, utalva az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben címre, nyitotta meg a Zsinagógában a fesztivál kamarazenekara és Mario Stefano Pietrodarchi nemzetközi hírnevű zenész.

Mario Stefano Pietrodarchi, a fesztivál kamarazenekara és Gianluca Marcianó (Ótos András felvétele)

Mario Stefano Pietrodarchi, a fesztivál kamarazenekara és Gianluca Marcianó (Ótos András felvétele)

Az olasz Pietrodarchi (felső felvételünkön) akkora átéléssel muzsikált hangszerén, az autentikus tangóharmonikán (bandoneón), továbbá a szintén nemzetközi hírnevű honfitársa, Gianluca Marcianó, a Szerb Nemzeti Színház Operájának főkarmestere olyan bámulatos érzékkel és energiával vezényelt, hogy a kamarazenekar ragyogó zenészei is átvették hatalmas lendületüket, s egy szívként, egy hőfokon játszották a szerzeményeket: Enio Morricone Három témáját, Martin Palmeri Tango del Bicentenarióját, továbbá Astor Piazzollának az Oblivion, Adios Nonino, Milonga del Angel, Le Grand Tango,Violentango és Libertango c. darabjait. Az elragadtatásukat átélte a zenészekből és zenekedvelőkből álló közönség, amely sokszor tapssal visszahívta Pietrodarchit, aki gombokra működő hangszere szerelmeseként többször is lelkesedéssel játszott ráadást a kamarazenekarral a vendégszerető város zenekedvelő közönségének.

Ma, szombaton, 19 órai kezdettel a Matica srpska Galériájában az El Tan(g)o duó tagjai – Mario Stefano Pietrodarchi bandoneónon és Luca Lucini gitáron – játsszák Astor Piazzolla, Ariel Ramirez, Francisco Canaro, M. Falloni és Ángel Villoldo szerzeményeit. Holnap, vasárnap 20.21-kor a Városháza dísztermében a Novosadski duvački kvintet (Újvidéki Fúvóskvintett) és Sanja Lukovac zongoraművész szórakoztatja a közönséget Ludwig Thuille- és Francis Poulenc-művekkel. Mind a két napon a belépés díjtalan!

A Pupin sugárúton összeszerelték a színpadot, minden készen áll a koncertre (Dávid Csilla felvétele)

A Pupin sugárúton összeszerelték a színpadot, minden készen áll a koncertre (Dávid Csilla felvétele)

Szombaton a belvárosban, a Pupin sugárúton, a valamikori Korzón, jelképesen 20 óra 21perckor a Vajdasági Szimfonikus Zenekar szórakoztatja a sétálókat Aleksandar Kojić vezényletével. Énekelnek a Melanija Bugarinović Alapítvány volt ösztöndíjasai az Alapítvány 40. születésnapja alkalmából. Ez lesz az augusztus 19-étől tartó, második Neo Fesztivál zárórendezvénye. A fesztivál keretében, a székváros hat színhelyén – a Városháza dísztermében, a Templomudvarban, a Duna parkban, a Zeppelin hajón, a J. J. Zmaj Gimnáziumban és a Pupin sugárúton – fiatal művészeink zenével szórakoztatták a polgárokat Újvidék város védnökségének köszönhetően.