2024. március 28., csütörtök

Nagytakarítás Újvidéken

A városi közvállalatok és a civil szervezetek nagyszabású takarítási akciót szerveznek szeptember 15-én, szombaton, a takarítási világnap alkalmából, amelynek során a városban több helyen lesz szemétgyűjtési akció. A takarítási világnapot hivatalosan, először 1992-ben hirdették meg az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) keretében, és azóta minden év szeptemberének harmadik szombatján rendezik meg.

Szombaton nagytakarítási akciót szerveznek Újvidéken városszerte a takarítás világnapja alkalmából (Dávid Csilla felvétele)

Szombaton nagytakarítási akciót szerveznek Újvidéken városszerte a takarítás világnapja alkalmából (Dávid Csilla felvétele)

A Szemét nélküli várat elnevezésű akciót a 3D Svet civil szervezet (az UGRIP tagja) bonyolítja le. Szombaton a résztvevők reggel 7 óra 30-kor gyülekeznek a Péterváradi vár cári sáncánál (az EXIT Arena helyszínén). A tervek szerint több mint 200 hazai és külföldi önkéntes takarít majd a Péterváradi vár 38 pontján – olvasható a Dnevnik napilapban.

A Čistoća közvállalat nagytakarítási akciója már a héten megkezdődött a konténerek megtisztításával, fertőtlenítésével (alsó felvételünkön).

– Csütörtökön a Limánokon, a Lázár cár sugárúton és a Heréskert egyes részeiben végeztük el a konténerek tisztítását. Az a célunk, hogy az elkövetkező napokban az egész városban megtisztítsuk a szemeteskukákat, valamint rendezzük a konténerek körüli területeket. A nyár velejárója, hogy sokkal több a kellemetlen szag, gyorsabban rothad a szemét, de ez az időszak lassan befejeződik, így a takarítással megszűnnek majd a konténerek körüli kellemetlenségek is. Az akció során kicseréljük az megrongálódott szemeteskukákat, és tisztább lesz a város. A Čistoća közvállalat illetékesei arra kérik a polgárokat, hogy a szemetet az arra előírt konténerekbe helyezzék, ilyen módon megőrizhessük városunk tisztaságát – mondta Vladimir Zelenović, a Čistoća közvállalat igazgatója.

A takarítási világnap alkalmából szombaton délelőtt 10 órától szemétgyűjtési akció lesz a Betyárstrandon is.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a világméretű takarítási akció Ausztráliából indult 1989-ben, mikor egy vitorlásverseny során az egyik versenyző, Ian Kiernan, nagyon felháborodott a szeméttel teli óceán és part láttán. Felindultságában ő szervezte meg az első takarítást a sydney-i kikötőben és környékén. Jelszava: Gondolkodj világméretekben és cselekedj otthon!

A takarítási világnap célja, hogy tiszta, élhetőbb környezetben éljünk, nemcsak otthon, hanem tiszta utcában, tereken, kitakarított, rendezett iskolában, munkahelyen.