2024. március 29., péntek

Ötmilliós felújítás

Több tanterem teljes hőszigetelést kapott a topolyai műszaki középiskolában

Az idei tanév első napjaiban új, megbízott igazgatónő került a Sinkovics József középiskola élére a topolyai Lengyel Emese személyében, miután az intézmény korábbi vezetője, Keresztúri Hajnalka nyugállományba vonult. Lengyel Emese a bácsgyulafalvi Kiss Ferenc Általános Iskola magyar tanáraként kezdte a tanügyi pályáját, majd a topolyai Dositelj Obradović Gimnáziumban és a szomszédos műszaki középiskolában is tanított, ez utóbbiban bizonyos idő után teljes munkaidővel. Az igazgatónőtől az iránt érdeklődtünk, hogy milyen újdonságokkal várta diákjait a topolyai műszaki középiskola a tanév kezdetével.

Az elmúlt tanévet a ballagóünnepség keretében a topolyai szakmunkásképzés 130. évfordulójának megünneplésével zártuk, továbbá a jubileum alkalmából egy monográfiát is megjelentettünk dr. Virág Gábor szerkesztésében. A nyár folyamán egy korábban megindított pályázati lehetőségnek köszönhetően hőszigeteltük az iskolánk északi – parkra néző falait – 10 cm-es kőzetgyapottal, és díszvakolatot is felhelyeztünk. A tönkre ment nyílászárók helyett újak lettek beépítve, és a régi mennyezetet álmennyezet váltotta fel, vagyis 10 cm-es hungarocell, amit gipszkartonnal fedtünk le. Valamennyi tantermünket és a folyosókat sikerült újra meszelni. A munkálatokat a tartományi oktatási titkárság mintegy 5 millió dinár értékben nyert pályázati keretéből tudtuk megoldani. Az épületszárny felújításával, szigetelésével azt reméljük, hogy ezeknek a helyiségeknek jobb lesz a hőmegtartó tulajdonsága, és ezzel kevesebb gáz fogy majd el telente fűtésre. Ezzel alacsonyabb számlákban is reménykedünk a leghidegebb napokban. Mindehhez hozzájárult még az, hogy iskolánk mindig is számíthatott a topolyai és a községi önkormányzat támogatására is, bármiről is legyen szó. Így például nem csak a családoknak, de nekünk is nagy segítség az, hogy megtéríti a falvakból hozzánk is utazó diákok költségeit – nyilatkozta Lengyel Emese, aki elárulta azt is, hogy hány diák kezdte meg a tanévet, illetve hány tanuló jár összesen a tanintézménybe.

Kívül-belül megszépült a Sinkovics József Műszaki Középiskola (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Kívül-belül megszépült a Sinkovics József Műszaki Középiskola (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Ebben a tanévben három szakirányba iratkozhattak be a diákok. Az  egyik az elektrotechnikai, ahol a számítógép-elektrotechnikusi szakon tanulhatnak a tanulók szerb és magyar nyelven. Ez iskolánk egyik legnépszerűbb szaka mindkét tannyelven, az osztályok teljes létszámmal folytatják a munkát. Nem csoda, hiszen körülöttünk minden digitalizálva, modernizálva van, és ez meglátszik már a munkaerő-piaci igényeken is. A gépészeti szakterületen magyar nyelven 4 éves technikusi szakon indítottunk osztályt, az ezt tanulók gépjármű-technikusi végzettséget nyerhetnek. Ez a szak manapság már nem annyira népszerű, de a 20 fölötti létszám nem olyan rossz. Az építészet iránt kevesebb manapság az érdeklődés, összevont tagozaton 14-en tanulják a falfelület-dekoratőr, illetve a keramikusi szakmát. A személyes szolgáltatások szakiránnyal – férfi és női fodrász, és manikűr-pedikűr szakos másodikos és harmadikosainkkal is kiegészülve az utolsó adatok alapján közel 330-an koptatják a Sinkóban a padokat – hallottuk a megbízott igazgatónőtől, aki elmondta, hogy az előttünk álló időszak fejlesztési terveit az iskola továbbra is pályázatok útján, az önkormányzatok és magántámogatóik segítségével tudja majd megvalósítani.

Bár komoly gépekkel zajlik a szakoktatás a műhelyünkben, ezt kell korszerűsítenünk hamarosan, hiszen a hatalmas léptékű technikai fejlődés diktálja a tempót. Továbbá az iskolaépületünk déli fekvésű falain már sikerült lecserélni a nyílászárókat, a közeljövőben szeretnénk ezen a szakaszon is hőszigetelni a falakat és a mennyezetet. Folyamatosan figyeljük a tartományi titkárság, a Magyar Nemzeti Tanács, illetve valamennyi nemzetközi szerv ránk is vonatkozó pályázati kiírásait – nyilatkozta a Sinkovics József Műszaki Középiskola igazgatónője.

Nyitókép: Kívül-belül megszépült a Sinkovics József Műszaki Középiskola (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)