2024. március 28., csütörtök
BERLINI MARATON

Kipchoge világcsúcsra készül

A világ jelenlegi első számú maratonfutója, a kenyai Eliud Kipchoge a legnagyobb sztárja a vasárnapi Berlini Maratonnak, melyen az olimpiai bajnok atléta ismét megpróbálja megdönteni a szám világrekordját.

Minden idők legjobb eredményének birtokosa 2013-ban tért át a pályáról az utcai versenyekre, azóta tíz maratonin indult, melyeken kilenc győzelem és egyetlen második hely a mérlege. A 2013-as berlini viadal óta senki sem tudta legyőzni, s nagy meglepetésnek számítana, ha éppen vasárnap sikerülne ez valakinek. Még úgy is, hogy a mezőnyben ott lesz mások mellett a szintén kenyai Wilson Kipsang, akitől öt éve kikapott a német fővárosban.

Az a tervem, hogy féltávnál 61 perces időnél járjak, aztán meglátjuk. Természetesen a világcsúcs nagyon szép eredmény lenne” – mondta a címvédő Kipchoge, aki tavaly rendkívül rossz körülmények között, hideg, esős időben ért el 2:03:32 órás időt Berlinben.

A rekordot 2:02:57 órával Kipchoge honfitársa, Dennis Kimetto tartja, amit a 2014-es berlini versenyen állított fel, megdöntve Kipsang egy évvel korábbi eredményét (2:03:23 óra). Kipchoge egyéni csúcsa 2:03:05 óra, mellyel harmadik a szabályos körülmények között elért idők örökranglistáján. Ugyanakkor a 42,195 kilométeres táv leggyorsabb eredménye mégis az ő nevéhez fűződik, tavaly tavasszal ugyanis 2:00:24 órát ért el Monzában, ahol szponzora, a Nike szervezésében próbálkozott meg a 2 órás álomhatár áttörésével.

A vasárnapi verseny 9.15-kor rajtol. A viadalra összesen 44 389 futó nevezett.