2024. április 16., kedd

Hétvégi ebéd kicsit másképpen

Vajdasági gasztronómiai fesztivál volt Újvidéken

Hétvége, szép idő, természet, és ha mindehhez még finom étel és ital is társul, garantált a siker a kiállítók számára, és az elégedettség a látogatók részéről. Ínycsiklandó illatok csalogatták az újvidékieket a Limáni parkba a múlt hétvégén, amikor is immár második alkalommal szervezték meg a Vajdaság ízei elnevezésű gasztrofesztivált.

Organikus sarok a fesztiválon (Fehér Ildikó felvétele)

Organikus sarok a fesztiválon (Fehér Ildikó felvétele)

A szervezők mintha számítottak volna a nagyszámú látogatottságra, így a kiállítók számát is növelték. Az idén a fesztiválon 130 kiállító vett részt, közel kétszer annyian mint tavaly. Az autentikus vajdasági konyhát nem lehet jobban népszerűsíteni, minthogy egy helyen kínálják a pörköltet, a sült kolbászt, a birka- és sertéspecsenyét, a lucskos káposztát, a túrós csuszát, a sült halat, valamint a mákos bejglit, a kalácsokat, lekvárokat, édességeket, és nem utolsósorban a kiváló minőségű borokat, söröket, pálinkákat. A felhozatal igen széleskörű volt, így a látogatók kedvükre válogathattak a finomabbnál finomabb ételek és italok közül. A szervezők kellő hangsúlyt fektettek a természetes és organikus termékek, valamint a vegán ételek népszerűsítésére is, így ezen ízek kedvelői sem tértek haza üres gyomorral.

A magyar gasztronómia kedvelői és támogatói Vajdaság területén a szenttamási Citadella civil szervezet tagjai, akik a magyarországi szakácsok receptjei alapján sütnek, főznek.

− Birka- és sertéspaprikást, valamint magyar sült kolbászt készítettünk a látogatók számára. Nagy a sor a standunknál, ízlik az embereknek a kínálatunk, ez nem csoda, hiszen minőséges alapanyagokból készítjük a paprikást. A kolbász is tiszta húsból készül, és a fűszereket sem sajnáljuk, jól megpaprikázzuk, megborsozzuk és megsózzuk. A paprikáshoz nem öntünk bort, és nem teszünk bele valamilyen különleges fűszereket, nem akarjuk „elrontani” az ízét. Csakis az eredeti recept alapján készítjük, és csakis a szükséges összetevőket adjuk hozzá, és valójában ez a finom házias paprikás titka. Semmi különleges, szenzációs nincs benne, de ami van, az minőséges, és ezért is nagy a kereslet – vallotta Horvát Vince, a Citadella szervezet alelnöke.

A szerémségiek is jelen voltak a fesztiválon, különleges ételekkel csalogatták ők is a látogatókat.

− Paradicsom, paprika, vöröshagyma, fűszerek, ebből készül az igazi házias lecsó, amit mi Szerémségben betyárlecsónak nevezünk. E mellé vajon pirított tésztát tálalunk. A különleges főztünk pedig a kakaspaprikás, ami azért egyedi, mert nem a vágóhídról szereztük be az alapanyagot, hanem a szerémségi tanyákról. A paprikásnak egy sajátos főzési módszere is van, ezt most nem árulom el. Szinte egy óra alatt mindent eladtunk, ami azt jelenti, hogy a látogatóknak nagyon ízlett a kínálatunk – hallottuk Lazar Košaractól, a Tarcal hegy lankáin található Kovačević borpince és étterem szakácsától.

A tészta kedvelői sem búslakodhattak, hiszen az újvidéki Pastai cég is jelen volt a fesztiválon. E cég kínálatában több mint 20 fajta igen különleges és egyedi ízű tészta található.

− Spenótos, petrezselymes, bazsalikomos, kakukkfüves, mentás, csalános, csokis, fahéjas, citromos tészták szerepelnek kínálatunkban, továbbá hajdinából, kölesből és rozsból is készítünk tésztát. A látogatók a spenótos, parmezános pastát ízlelhetik meg, amit úgy készítünk, hogy a serpenyőbe konyakot öntünk, a lángban megolvasztjuk a parmezánt, ami utána szépen ráragad a tésztára. E mellett shiitake, vargánya és csiperke gombából készült szószt, illetve házi szalonnát kínálunk. Az igazat megvallva nem számítottunk ekkora tömegre, gondolom ez annak a jele, hogy az emberek szeretik és elégedettek a termékeinkkel – hangsúlyozta Ljubica Erkić, a Pastai cég tulajdonosa.

A fesztiválon nemcsak a főtt ételeken volt a hangsúly, szép számban voltak kiállítók, akik házi készítésű lekvárokat, befőtteket, savanyúságokat, szirupokat, szörpöket, likőröket és egyéb, üvegbe zárt finomságokat árultak. A szenttamási Faggyas Mária standja leginkább a nagymamák éléskamrájához hasonlított.

− Savanyúságokat, vegyes salátát, ajvárt, az erős paprika különböző fajtáit, házi készítésű szószt, ami leginkább a magyarországi Erős Pista termékre hasonlít, likőröket és lekvárokat hoztam. Van egy különleges kevert lekvárom is, ami őszibarackból, narancsból, sárgarépából és vaníliából készült. Ez mind házi termék, én állítom elő őket, az a célom, hogy mint valamikor a nagymamák készítették, úgy készítsem én is el, hogy az igazi házias ízek megmaradjanak. Hiszen tudjuk, hogy azok a termékek amelyek a gyárban készülnek, elveszítik valódi ízüket. Az igazi házias befőttek és savanyúságok titka az, hogy az alapanyag elsőosztályú legyen. A terméseket többször át kell mosni, és az üvegekbe is ízlésesen kell sorakoztatni, hogy annak valami kinézete legyen, meg a vevőnek a figyelmét is felkeltse. Egy éve kezdtem el komolyabban foglalkozni az eladással és mondhatom, hogy eddig elégedett vagyok – mondta Mária.

A fesztivál felhozatalában olyan termékek is szerepeltek, amelyek egy-két évtizeddel ezelőtt nem voltak olyan népszerűek, mint manapság, ezek a hidegen sajtolt olajak. Nemcsak a gasztronómiába, hanem a szépségiparba is belopják magukat, sőt az egészséges életmód elmaradhatatlan elemévé váltak. Nagykikindáról érkezett Goran és Branislava Stepanov, akik e térség természet adta adottságait, azaz a tököt használják termékeik alapanyagául.

−Tökből készült szörpöt, likőrt, valamint hidegen sajtolt tökolajat, sárgabarack magjából, napraforgóból és szilvából készült olajat állítunk elő. Kevesen tudják azt, hogy a szilva nagyon sok béta-karotint tartalmaz, ami elősegíti a barnulást és meghosszabbítja a napbarnított bőrszín tartósságát. Az olajból pár cseppet kell napi szinten meginni, valamint a bőrre is 2–3 naponta felkenni, így sokáig megmarad a nyaraláson szerzett színünk. A sárgabarack magjából készült olaj nagyon jó a szervezet salaktalanítására. Megnöveli az életerőt, segít az ízületi panaszoknál, valamint az ősz hajszálak is visszanyerik eredeti színüket. Én nem vagyok orvos, csak az elégedett fogyasztóim visszajelzéseit soroltam fel. A tökolaj pedig remek gasztronómiai különlegesség. Manapság sajnos az ipari feldolgozású élelmiszerek fogyasztói vagyunk, a statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy egyre többen betegszenek meg. Ezért nagyon fontos, hogy természetes ételeket fogyasszunk – hangsúlyozta Goran Stepanov.

A fesztivál keretén belül főzőverseny is volt, hazai és külföldi mesterszakácsok mérték össze tudásukat, zenei programokat tartottak, a legkisebbek számára pedig játszóházat szerveztek. A rendezvény kiváló alkalom volt arra, hogy a polgárok a hétvégi ebédet egy kicsit más környezetben fogyasszák el, a széleskörű kínálatban pedig mindenki megtalálhatta magának a legfinomabb vajdasági ízeket. Aki lemaradt, jövőre bepótolhatja.