2024. április 19., péntek

A zárda új élete

Az év végére elkészül a Szathmáry Karolina Katolikus Leánykollégium felújított épülete

A Miasszonyunkról elnevezett szegény iskolanővérek (Notre Dame) Nagybecskereken 1880-tól 1944-ig végezték áldásos tevékenységüket. A női zárda létesítése Szathmáry Karolina adományának köszönve valósult meg.

„Hatvannégy évig nevelték, oktatták itt példásan a nagybecskereki/bánáti leányifjúságot, tanították minden szükséges tudnivalóra, nem utolsósorban példás vallási életre. Egy 1934-ben készült kimutatás szerint több mint fél évszázad alatt mintegy 16 000 gyermeket oktattak és neveltek, és ez alatt az idő alatt mintegy 50 nővér tevékenykedett. Sajnos, 1944-ben a nevelőintézetnek és iskolának állami rendelkezés alapján be kellett szüntetnie áldásos munkáját” – írja dr. Németh Ferenc, a Negyed évezred az Úr szolgálatában című könyvében, melyben a nagybecskereki római katolikus egyházközség történetét dolgozta fel.
Az államosított épületben (csak a kápolna maradt a nővéreké, akiket többször átköltöztettek, a zárdakápolnát pedig feltörték, kifosztották) a háború végén ideiglenes kórház működött, később árva gyerekek otthona volt. A nagybecskereki egészségügyi középiskolát 1969-ben költöztették az épületbe, amely 2009 szeptemberéig maradt. Egy ideig a mezőgazdasági iskola is használta.
Az évek során lepusztult épületet három évvel ezelőtt visszakapták az iskolanővérek. Mivel önerőből nem tudták volna felújítani, Magyarország kormányának segítségével a Nagybecskereki Egyházmegye tulajdonába került az épület. A tervek szerint az anyaországi támogatásból felújított épületbe költözik majd a Szathmáry Karolina Katolikus Leánykollégium és a Petőfi MME. A vidék magyarságának kulturális központja lesz. A zárda új életet kezd.
A felújítási munkálatok kezdete azonban nem volt zökkenőmentes a sok engedély beszerzése miatt. Nyugodtan elmondható, hogy az illetékes városi adminisztráció sem várta őket tárt karokkal.
Márciusban aztán végre munkához láttak a mesterek. Feladatuk nem egyszerű, mert alapos szakmai tudás kell ahhoz, hogy egy műemlékvédelem alatt álló épületet a modern követelmények szellemében újítsanak fel. Másrészt az idő is sürget, hiszen az átköltözést már nagyon várják a leánykollégiumban. A Szathmáryban ugyanis, az elvándorlás ellenére, évről évre túljelentkezés van. Tavaly már a könyvtárat is hálószobává alakították át. Az idén 65 lánynak tudtak helyet adni. 
– Sokan elmennek külföldre, általában fogynak az osztályok, kollégiumhelyek. Nálunk jelen pillanatban egyre több jelentkező van. Júliusban, amikor a felvételiket befejeztük, akkor azt láttuk, hogy hetven lány szeretne itt lakni nálunk. Ennyinek már semmiképpen nem tudunk helyet adni. Ez volt az első év, amikor el kellett utasítottunk felvételizőket – mondja Koncz Julianna nővér, kollégiumvezető.
A lányok főleg a bánáti településekről érkeznek, és az tapasztalható, hogy egy családból több lány is a nagybecskereki katolikus kollégiumot választja. Sok fiatalnak ez az egyetlen lehetősége arra, hogy anyanyelvén továbbtanulhasson.
A kollégiumban bíznak abban, hogy a mestereknek sikerül majd betartani a vállalt határidőket, és a következő tanévet már az egykori zárda épületében kezdik.
– Ahogy most állnak a munkálatok, abban tudunk reménykedni, hogy kora tavasszal talán kész lesznek a felújítással. Meg tudjuk csinálni a berendezését a kollégiumnak, és, hogyha minden jól megy, akkor lehet, hogy a jövő tanévet már az új kollégiumban kezdhetjük, ahol sokkal tágasabb tér áll majd rendelkezésre. Sokkal modernebb feltételek lesznek ahhoz, hogy ők kibontakozhassanak, tanulhassanak, és egyéb képességeiket fejleszthessék. Az is valószínű, hogy több lányt tudunk majd felvenni a kollégiumba. Reméljük, hogy lesznek is ilyen lányok. A mostani diákjaink nagyon lelkesek. Számítanak rá, hogy átkerülnek az új kollégiumba. Más életünk lesz ott. A nagy terek meg fogják bontani azt a családiasságot, ami most itt van, egyéb  lehetőségek viszont megnyílnak előttük. Akár az, hogy lesz tornatermük, ahol mozoghatnak. Udvaruk lesz. Nem lesznek túlzsúfoltak a szobák. Tehát több szempontból kedvezőbb lesz ott számukra, ez nyilvánvaló, meséli Julianna nővér.
Hányatott sorsa ellenére a város központjában levő épület jó állapotban maradt. A statikája megfelel, a Béga közelsége ellenére a falak szárazak, ami megint csak a XIX. századi mesterek munkáját dicséri. Mindössze a tetőszerkezetet kellett lecserélni. Lecserélik a nyílászárókat, új fűtési rendszert kap az épület. A munkálatok során sikerült kiásni a nem használt pincerészeket is, amivel 500 négyzetméter használható területet kaptak.
A munkálatok vezetését a SPES alapítványra bízták.
– Ez az épület a 19. század végén és a 20. század elején épült. Három fázisban. De ezek a fázisok nem lesznek megkülönböztethetőek majd az új épületen. Mint ahogy most sem azok, hiszen egységes az utcakép és a homlokzati dekoráció is. Az épületet az 1960-as években műemlékvédelem alá helyezték, és ez azt jelenti, hogy a műemlékvédelem elveinek megfelelően kell felújítani. Meg kell őrizni a műemléki jellegét, az eredeti értékeket. Ilyenek például a homlokzati díszítőelemek. Érdekességként kiemelném, hogy ezek a díszítőelemek Temesváron készültek, Weiss Lipót téglagyárában, ezeket a pecséteket megtaláltuk a díszítőelemek hátoldalán. Amelyeket meg tudtunk menteni, azokat megmentjük, amelyeket viszont újra kellett gyártani, azt a nagykikindai, egykori Bohn téglagyárban gyártatjuk újra, és a homlokzatra helyezzük őket, mondja dr. Szilágyi Mária műemlékvédelmi szakmérnök, a SPES ügyvezetője.   
Az épület részben megtartja korábbi kinézetét, de megfelel majd a legújabb kor követelményeinek is. Nyilván nem könnyű minden követelménynek eleget tenni. Mi az, ami változik majd rajta?
– A vízszigetelés volt az egyik legnagyobb „falat”, melyet az építkezés kezdetén már megoldottunk, aztán az installációk teljes körű felújítása, ami már szintén megtörtént. Megőrizzük az épület műemléki jellegét, az eredeti tartófalakat. Új közfalakat kell azonban behelyezni. Ezek főleg gipszlapokból lesznek, mivel az épület nem bírná el a téglafalak terhelését. Két új elem csatolódik az épülethez: mindkettő az udvari homlokzat felől. Egyik egy kerengő lesz, amely az ebédlőhöz kapcsolódik, valamint egy üveglift, amely szintén az udvari homlokzathoz csatlakozik – hallottuk a szakmérnöktől.
A zárda felújítása a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű projektuma, amely a magyar kormány Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósul meg. Az építési munkálatok befejezésének tervezett határideje 2018. december 31-e.