2024. április 25., csütörtök

Jelbeszédtanfolyam múzeumokban

A Vajdasági Levéltárban tegnap annak a tartományi támogatású projektumnak a kapcsán tartottak sajtótájékoztatót, amely keretében öt újvidéki művelődési intézmény alkalmazottjai a süketek és nagyothallók által használt, jelbeszédkurzuson vehetnek részt.

Fotó: Dávid Csilla

Fotó: Dávid Csilla

Dragana Milošević tartományi illetékes titkár bejelentette, hogy ez csak a kezdet – a tartományi kormány hamarosan számos, a rokkantak életszínvonalán javító projektumot fog megvalósítani. – A tartományi művelődésügyi, köztájékoztatási és egyházakkal történő kapcsolatteremtéssel megbízott titkárság mostanáig is támogatta projektfinanszírozási eljárással a Vajdasági Süketek és Nagyothallók Egyesületét, akárcsak a Vakok és Gyengén látók Szövetségét, az ilyesmire prioritásként tekintett úgy a titkárság, mint a kormány.

A jelbeszédtanfolyam ötletét az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben Alapítvány szorgalmazta. A sajtótájékoztatón Jelena Kotević, az Egyenjogúságot védő szerbiai kormányiroda biztosa úgy értékelt, hogy ezzel a húzással Szerbia nagy lépést tett ez Európába vezető úton, az egyenlő esélybiztosításnak a politikája lehetőséget kínál a süketeknek is arra, hogy egyenrangúan megismerkedhessenek az intézmények kínálatával. Jadranka Raletić, a Vajdasági Süketek és Nagyothallók Egyesületének elnök asszonya úgy véli, hogy a Hozzáférhetőség elnevezést viselő projektum több évtizedes küzdelem gyümölcse, örül annak, hogy a jelbeszéd jelen lesz majd a múzeumokban, galériákban és emlékképtárakban. Azt szeretné, ha megjelenne az óvodákban és a tanügyi intézményekben is.

A három hónapos kurzus őszre kezdődik, de tavasszal is folytatódik. A tegnapi konferenciát a Heror Media Pont ügynökség szervezte, Nataša Heror moderátor szerint részben a projektum megvalósításának is köszönhetően városunk 2021-ben joggal tűzheti majd ki a fehér zászló jelképet, azaz a kommunikáció, a nyelvek sokaságának városává válhat. A süketnémák a jelbeszédet anyanyelvi szinten élik meg.