2024. április 20., szombat

Az ajvárfőzés mesterei Topolyán

Tegnap Topolyára érkezett az Ajvár-Bajvívó ajvárfőző verseny szerbiai karavánja

Idén indult útjára ötödik alkalommal az a nagyszabású országos karaván, rendezvénysorozat, amely több, mint száz várost érintett már eddigi útja során, közel 9000 résztvevővel, a becslések szerint, mintegy 17 000 üveg termék-különlegességgel.

Fotó: Kiss Zoltán

Fotó: Kiss Zoltán

Idén harminc város vetélkedik majd, köztük tehát a topolyai község csoportjai is, a tét pedig nem kisebb, mint az október 13-án Belgrádban megtartandó döntőben való részvétel.

Az ajvár helyszíni készítéséhez szükséges (fedett, mobil tűzhellyel ellátott) főzőhelyet, tűzifát, ajvárnak való paprikát, befőttes üvegeket, asztalt és csapatonként három széket, a paprika pucolásához műanyag edényeket, cukrot, sót, olajat a szervező biztosított. A versenyző csapatok főzőedényt, fakanalat, merőkanalat, késeket és paprikadarálót kellett, hogy magukkal hozzanak.

Topolyán már a verseny kezdete – 11 óra előtt megtelt a tér, megérkeztek a csapatok, elfoglalták helyüket, kirakták csapatuk nevét, zászlóját, jelvényét, majd a játékvezető felszólítására tüzet gyújtottak a régi, jól bevált sparheltekbe, gondosan megtörölgették a paprikákat, majd megkezdődött az ajvárkészítés első és talán egyik legfontosabb fázisa, a sütés. Idén 14 csapat versenyez, a tavalyi községi győztes, a Cicos macos de la ajvaros csapat mellett érkeztek még Pannóniáról, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Zentagunarasról és Topolyáról is versenyzők.

Valamennyi résztvevő aktívan bekapcsolódott a munkába, miközben fergeteges fesztiváli hangulat uralkodott a téren, élő zenés kísérőrendezvénnyel fűszerezve. A legtöbb csapat már tavaly is elindult ezen a megmérettetésen természetesen ezúttal is féltve őrzött titkos receptjeikkel álltak ki a nem mindennapi gasztronómiai megmérettetésre.