2024. április 25., csütörtök

Foglalkoztatási vásár, másképpen mint eddig

Idén a klasszikus állásbörzének egy modernebb, kibővített változatát szervezik meg szeptember végén Topolyán

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat szabadkai kirendeltsége és annak topolyai részlege közösen szerveznek foglalkoztatási vásárt Topolyán.

A rendezvény azonban ezúttal egyben oktatási börze és gazdasági vásár is lesz. A Piac Közvállalat nagycsarnokában kerül majd rá sor szeptember 28-án, pénteken 9.30 és 15.30 között. Verica Vujadinović, a szolgálat munkaerő-közvetítési és karrierépítési részlegének osztályvezetője elmondta, hogy a szabadkai ipari park területén működő cégek már szakemberhiánnyal kénytelenek szembe nézni, ezért a munkatársak keresését kiterjesztik a tágabb értelemben vett régió egész területére. Így szeretnék a kishegyesi, verbászi, zombori, zentai, kúlai, óbecsei községek területén élő munkanélkülieket, illetve azokat is megszólítani, akik most dolgoznak, de munkahelyet szeretnének váltani. Bizonyos községek területén ugyanis – közöttük Topolyán és Szabadkán is –, olyan strukturális munkaerőhiányról beszélhetünk, amikor vannak ugyan a munkaközvetítő nyilvántartásában munkanélküliek, de már nincsenek, vagy kevesen vannak olyan képzettséggel, amire a vállalatoknak, vállalkozóknak szükségük lenne. Egyúttal a középiskolás diákokat is szeretnék elérni, őket is szervezetten várják a rendezvényre, hiszen ők a jövő munkavállalói, de köztük vannak a jövő vállalkozói is. Az oktatási intézményeknek pedig szintén alkalmuk lesz majd bemutatni, hogy milyen szakembereket képeznek, illetve, hogy a jövőben milyen típusú képzést terveznek még beindítani. Az osztályvezető azt is elmondta, hogy a hagyományos mesterségek képviselőit, illetve azokat a civil szervezeteket is meghívták a rendezvényre, melyek tagjai még ismerik a hagyományos mesterségek fortélyait. Ezt azzal a céllal, hogy hátha lesz majd olyan érdeklődő fiatal, aki kedvet kap ahhoz, hogy egy ilyen, ma már hiányszakmának mutatkozó hagyományos mesterség megtanulására alapozná jövőjét, jövőbeni vállalkozását. A szolgálat az ilyen személyeknek különféle kedvezményeket, vissza nem térítendő támogatásokat tud felkínálni. Ezek feltételeiről szintén értesülhetnek majd a rendezvényen. A cégek pedig a kiállítóhelyeiken egyben be is mutatkoznak, illetve több esetben még a munkafolyamatot is ki lehet majd próbálni. A textilipari cég például jelezte, hogy a vásáron ipari varrógépeket is kiállítanak, és a potenciális munkavállalók azonnal ki is próbálhatják jövőbeni munkagépeiket. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat ez alkalommal ismertetőket is tart majd a munkanélküliek, illetve a kezdő vállalkozóknak arról, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak. A foglalkoztatási, illetve oktatási és gazdasági vásárra minden érdeklődőt várnak, a belépés díjtalan.

Azok a munkaadók, melyek szeretnének ott lenni, részvételi szándékukat szeptember 21-ig jelezhetik. Jelentkezés, tájékoztatás a következő elérhetőségeken kapható: 064/81-07-246 (Danijela Jeremić), 064/810-74-59 (Verica Vujadinović), 024/712-259, fax.715-185, e-mail: danijela.jeremic@nsz.gov.rs, illetve vesna.ivanisevic@nsz.gov.rs .