2024. április 25., csütörtök

Nyílászárócsere és homlokzatrenoválás

Megújul a szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola

A szabadkai tejpiac rendszeres látogatóinak bizonyára feltűnt, hogy a Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola Jakab és Komor téri homlokzatán hosszabb ideje felújítási munkálatok folynak, erre a járdán felállított állványzatok és a rajtuk lévő védőhálók utalnak. Mint azt Gubić Selken Klaudiától, az intézmény igazgatójától megtudtuk, az említett homlokzaton végzett felújítás az egész iskolára kiterjedő renoválás része, amelyet a Gazdasági Minisztérium támogatásával valósítanak meg.

Gubić Selken Klaudia (Fotó: Gergely Árpád)

Gubić Selken Klaudia (Fotó: Gergely Árpád)

Az igazgató elmondta, hogy a múlt héten mintegy 590 diák kezdte meg a tanévet az iskolában, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a tanulók száma sok más tanintézménytől eltérően stabil, nem csökken. Az iskolában szerb és magyar nyelven folyik az oktatás. Jelenleg nyolc magyar osztállyal rendelkeznek, amelyekbe egyenként 15–18 diák jár.

Az iskolában legutóbb 2002–2003-ban volt nagyobb felújítás. Akkor az önkormányzat támogatásának köszönhetően a tetőszerkezet újult meg. Az azóta eltelt időszakban rendszeresek voltak a kisebb felújítások, javítások, amelyekre leginkább nyáron igyekeztek sort keríteni, így a diákokat évről évre megfelelő körülmények várták. Az idén a Gazdasági Minisztérium által kiírt pályázatnak köszönhetően 14 millió dinárt fordíthattak az iskola nyílászáróinak cseréjére és a fentebb említett homlokzat szanálására.

Háromszáz nyílászárót cseréltek le az iskolában (Fotó: Gergely Árpád)

Háromszáz nyílászárót cseréltek le az iskolában (Fotó: Gergely Árpád)

– A Gazdasági Minisztérium a helyi önkormányzatok részére írta ki pályázatát. Nagy örömünkre a szabadkai helyi önkormányzat a mi pályázatunkat találta a legjobbnak, és bennünket jelöltek a pályázatra. Az iskolánkon körülbelül háromszáz különböző méretű és alakú nyílás van, és ezek legnagyobb része a nyár folyamán új PVC nyílászárókat kapott. Két nagy bejárati ajtónk is megújult. Az egyiket sikerült PVC ajtóra cserélnünk, míg a másikat, ami egy régi eredeti fa ajtó, lecsiszolták és újrafestették. Az iskolánk tejpiac felőli része igen rossz állapotban volt, a vakolat is hullott róla, és úgy döntöttünk, hogy a diákok és a járókelők érdekében ezt is felújítjuk. Reméljük, hogy ha befejeződik a felújítás, sokáig sikerül megőriznünk az állagát, nem fogják összefirkálni, és a diákjaink örömmel járnak a felújított iskolába – hallhattuk Gubić Selken Klaudiától, aki azt is elmondta, hogy a munkálatok kivitelezője a szabadkai Javornik Kft., és a munkálatok elvégzésére 44 munkanap áll a rendelkezésükre.

Az említett felújítással egy időben, a nyár folyamán megújult az iskolaudvarban lévő járda is. Ezt az intézmény a saját költségvetéséből finanszírozta.

Ami a jövőbeli terveket illeti, az igazgatónő elmondta, hogy az intézmény tornaterme a méreteit tekintve nem felel meg a sztenderdeknek, de teljes átépítésére egyelőre nincs lehetőség. A homlokzat másik részének felújítására vonatkozóan viszont kész projektummal rendelkeznek, és várják a pályázati lehetőségeket.