2024. április 20., szombat

Modern fémmegmunkálás

Szakmai tanácskozást szervezett Adán a Termometal vállalat

Adán a Park Hotelben a Termometal cég szervezésében mutatták be a legkorszerűbb informatikai technológián alapuló termékeiket, szerszámgépeiket és szolgáltatásaikat azok a cégek, amelyekkel együttműködik az adai fémmegmunkáló magánvállalat. A konferenciára meghívták a fémmegmunkálás, a szerszámgépgyártás és -felhasználás területén élen járó cégeket, hogy mutassák be legújabb, legkorszerűbb gépeiket és berendezéseiket.

Az adai Termometal munkacsarnokában sokan voltak kíváncsiak a legkorszerűbb fémmegmunkáló gépek működésére (Gergely József felvétele)

Az adai Termometal munkacsarnokában sokan voltak kíváncsiak a legkorszerűbb fémmegmunkáló gépek működésére (Gergely József felvétele)

A rendezvényen olyan nagynevű cégek képviselői tartottak előadást, mint a német Hermle, az Emuge-Franken, a Meusburger, a Solfins, a Siemens – AxiomTech. A tanácskozás részvevőit Micsíz József, a Termometal fémipari cég tulajdonosa üdvözölte.

– A tanácskozást azzal a céllal hívtuk össze, hogy bemutassuk a fémmegmunkálás legkorszerűbb technológiai vívmányait, és a részvevők új tapasztalatokkal gazdagodva térjenek haza Adáról. A részvevők a Termometal munkacsarnokában gépbemutató keretében győződhetnek meg a korszerű számítógép-vezérlésű fémmegmunkáló szerszámgépek teljesítőképességéről, gyorsaságáról és a legmagasabb követelményeket is kielégítő minőségi munkavégzéséről – fogalmazott Micsíz József.

A tanácskozás részvevői a Termometal munkacsarnokában a német Hermle legkorszerűbb komputervezérlésű fémmegmunkáló berendezéseit láthatták munka közben. Egy-egy összetett, magas műszaki igényeknek megfelelő munkadarab, alkatrész elkészítéshez alig több mint tíz percre volt szükség. Ugyanennek a darabnak a legyártása hagyományos eszterga- és marógépekkel több órát vett volna igénybe.

Szilvási Tamás fejlesztési menedzser (Gergely József felvétele)

Szilvási Tamás fejlesztési menedzser (Gergely József felvétele)

Szilvási Tamás, a Termometal fejlesztési menedzsere a gépbemutató alkalmával elmondta, hogy cégük a Hermle, az Emuge-Franken és a Meusburger cégekkel közösen szervezte meg a workshopot.

– Amolyan munkajellegű és ismeretterjesztő tanácskozásra hívtuk meg a fémmegmunkálás terén tevékenykedő cégek, vállalatok képviselőit, hogy kicseréljük tapasztalatainkat, megismerkedjünk az újdonságokkal, és a gyakorlatban is bemutassuk a leghatékonyabb gépeket. A bemutató alkalmával a Hermle egyik legkorszerűbb gépén egy bonyolult munkadarab készült. A Hermle olyan technológiai újításokat vezet be, amelyek teljesen nélkülözik az emberi beavatkozást, mindent a számítógép vezérel. A Termometalban ezeket a korszerű gépeket egyedi alkatrészek, munkadarabok gyártására használjuk a megrendelő speciális igényei alapján. A rendezvényünkön részt vettek a helyi, a szabadkai és az újvidéki fémipari szakközépiskolák képviselői is. A kimagasló teljesítményt, érdeklődést mutató diákok számára lehetőség van a Termometalban a tudásuk további bővítésére, a legkorszerűbb gépekkel való megismerkedésre, amire az iskola keretében nincs mód – hangsúlyozta Szilvási Tamás, hozzátéve, konzultációkat folytatnak az egyetemekkel is, nyílt napokat tartanak, amelyek során a diákok megismerhetik azokat munkalehetőségeket, amelyek a Termometalban várják őket.