2024. március 28., csütörtök

Az araboké lett a PKB

Felnyitották a Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) eladására befutott egyetlen ajánlat pénzügyi részét tartalmazó borítékot is pénteken a gazdasági minisztériumban. Ebből az derült ki, hogy az Al Dahra, az Egyesült Arab Emírségek vezető agrárvállalkozásának szerbiai gazdasági társasága 105,055 millió eurót ajánlott fel a kombinátért. Mint ismeretes, csütörtökön megerősítették, hogy a PKB eladására kiírt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett. Megállapították, hogy az ajánlat minden szempontból eleget tesz a versenypályázat követelményeinek. A gazdasági tárca ezt követően a PKB vásárlójának kiáltotta ki a jelentkezőt. A minisztérium arra emlékeztetett, hogy a kikiáltási ár a PKB vagyonának felét jelentette, azaz 104.554.593,74 euróban határozták azt meg.

Most a köztársasági Pénzmosás-megelőzési Igazgatóságnak jelentést kell tennie, hogy mindent rendben talált az ügylet kapcsán, s csak ezt követően írhatják alá az adásvételi szerződést.

A versenypályázat részét képezte egy csaknem 17 ezer hektárnyi földterület Palilula és Nagybecskerek mellett (értéke 208,5 millió euró), három hektárnyi városi építési terület Borčán (1,22 millió euró), az Ekolab 29 százalékos részesedése (215 ezer), a PKB Agroekonomik Intézet 45,77 százalékos részesedése (431 ezer), minden felszerelés, jószág (17,3 millió euró). A jószágállomány értékét külön számolják bele az adásvétel napján esedékes összeírás alapján.