2024. március 19., kedd

Vasárnapig zárlat alatt a belváros

Ezúttal a kultúra nevében. A belváros szívében, a Mihajlo Pupin sugárúton, a báni palota előtti szakaszon tegnaptól tilos a gépjárműforgalom, koncertszínpadot állítanak össze itt.

Épül a színpad, újabb forgalomkorlátozás a belvárosban (Dávid Csilla felvétele)

Épül a színpad, újabb forgalomkorlátozás a belvárosban (Dávid Csilla felvétele)

Szombaton, szeptember 15-én, egy új, pontosabban második alkalommal megrendezendő, művelődési előjelű fesztivál keretében a Vajdasági Szimfonikus Zenekar ad majd itt koncertet, utalva az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben címre. Az említett napon a hangverseny jelképesen 20 óra 21 perckor kezdődik. A forgalomkorlátozás vasárnap éjfélig lesz érvényben, az erre közlekedő, városi autóbuszok kerülőutakon szállítják utasaikat. A 4-es buszjáratot szeptember végéig teljesen kiiktatták.

A báni palota környékén már huzamosabb ideje komoly forgalmi dugók alakulnak ki a belvárosban csigalassúsággal folyó, hónapok óta húzódó távhővezeték-cserélési munkálatok miatt, a sugárút blokkolása az utolsó csepp a pohárban. Vasárnapig kiderül, hogy autósaink hajlandóak-e lenyelni még ezt is.

Visszatérve a NEO névre keresztelt fesztiválhoz, a szervezők, azaz az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben Alapítvány az idén hat városi ponton tartják-tartották meg. Augusztusban már voltak koncertek a városházán, a Templomudvarban, a Duna parkban lévő nyári kertben, a Zeppelin hajókávézón és a Jovan Jovanović Zmaj Gimnáziumban. A Pupin sugárúton megtartandó zárókoncert lesz a fesztivál koronája, a fennállásának 40. évfordulóját ünneplő, Melanija Bugarinović Alapból ösztöndíjat élvező, fiatal szólisták és zenészek is fellépnek majd. A hangversenyt úgy képzelték el, hogy a valamikori Korzóra csalják ki az embereket, a zenés rendezvényegyüttest az önkormányzat és a tartományi kormány is támogatják.