2024. március 28., csütörtök

Új köntösben a Kodály-központ

Az elmúlt években folyamatosan, kisebb-nagyobb lépésekben történt a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ székházának felújítása.

Korábban a tetőcserét sikerült megejteni, a múlt évben pedig újracsempézték a mosdókat, megújult a lépcsőház, megtörtént a nagyterem, illetve a többi helyiség meszelése. A Topolyai Napok rendezvénysorozatra, illetve az új évad tiszteletére az épület külseje is friss színezetet kapott, tudtuk meg Kisimre Szerda Annától, a központ elnök asszonyától.

– Az emeleti korlát már évek óta kényes pontja volt az épületnek, hiszen le voltak szakadva a lécek. A nyáron sikerült ezt helyreállítani. Némi faanyagunk már volt bekészítve, a maradékot pedig beszereztünk, megerősítettük és újra festettük a fém vázat. Ezeket a lépéseket Topolya község önkormányzatának, illetve a helyi közösség a működésünkre előirányozott pénzéből tudtuk megoldani, mintegy 100 ezer dinár értékben – nyilatkozta az elnök asszony, aki elárulta azt is, hogy mihamarabb szeretnék lecserélni a székház nyílászáróit.

– A Kodály székházának ablakai nem túl öregek, az eredeti fából készült nyílászárók körülbelül a 2000-es évek elején lettek lecserélve. Azonban az akkor beépített minőségtelen műanyag keretek teljesen tönkrementek az időjárási viszontagságok, elsősorban a fagy miatt. Telente egyszerűen képtelenség felfűteni helyiségeket, és a fűtésszámláinkon is mindez megmutatkozik. A csere a nagytermet és a folyosót, illetve a többi termet is érintené. Mindezt önerőből nem tudjuk kivitelezni, segítségre lesz szükségünk – hallottuk Kisimre Szerda Annától.

TAGTOBORZÁS

Jelenleg is zajlik a Kodályban a tagtoborzó, elsősorban az általános iskolás diákokat, és az iskola-előkészítős korosztályt szeretnék megszólítani, de valamennyi érdeklődő előtt nyitva áll a központ kapuja.

– A tanévkezdés első két hete a tagtoborzásról szólt, a régi-új tagságunkkal szeptember 17-étől kezdjük a próbákat. Az óvodások csoportja, illetve az alsósok korosztályát tömörítő táncegyüttesünk a Kisvirgonc ad a legkisebbeknek lehetőséget a kibontakozásra. A felsősök a Csiripiszli táncegyüttesben tudnak megmutatkozni, de a Szélszirom és a Cirkalom táncegyüttesünk is várja a táncos lábú néptánckedvelőket. A kórusok közül a Kaláris asszonykórus, a Hétmező és a Csiripiszli énekcsoport működik, a Csörgő citerazenekarunk pedig népi hangszerünk megismerésére, megszeretésére ad lehetőséget. Továbbá nyitott a tagfelvételre a Szivárvány szakkör, a képzőművészet kedvelőinek alkotótere, illetve az Auróra beszédművészeti műhely várja az irodalombarátokat. És évégül, de nem utolsósorban említeném a Tulipán kézimunkacsoportot, ahol a szorgos ujjú tagságunk már annyi szépet alkotott – nyilatkozta az elnök asszony, aki hangsúlyozta, hogy várják azokat a gyerekeket, akik érdeklődnek a citeramuzsika iránt.

– Kezdőciterásaink első próbája 18-án, kedden 17 óra 30-kor kezdődik. Azért emelném ki a csoport munkáját, mert szükség van az utánpótlásra, miután egyelőre csak felnőtt citerazenekarunk tevékenykedik. Az iskolákban szervezett tagtoborzók alkalmával többen is kézfeltartással jelezték az érdeklődésüket. Azokat is szeretettel várjuk, akik már játszanak valamilyen hangszeren – hallottuk a Kodály elnök asszonyától, aki elárulta, hogy számukra igazából az a legjobb reklám, ha a gyerekek és a szülők egymásnak adják át a tánccsoportokkal, vagy a citerafoglalkozásokkal kapcsolatos élményeiket. Ez is az oka annak, hogy a tagok felvételét nem zárják le, egész évben várják a jelentkezőket személyesen, vagy a Kodály 024/711-554-es telefonos, és kodaly@stcable.rs internetes elérhetőségén.

A megalakulásának 20. évét jegyző Auróra Beszédművészeti Műhely várja régi-új tagságát egy közös barátkozásra, a közönség bevonásával történő kötetlen beszélgetésre szeptember 20-án, a Topolyai Múzeumban. Az érdeklődők részvételi szándékukat a Kodály felé is tudják jelezni, vagy a múzeumban személyesen, illetve a 024/716-093-as vezetékes, és a 065/555-12-85-ös mobilszámon.