2024. április 19., péntek

Szabadkától Firenzéig

A tamburazenekar és az olasz művelődési központ gálakoncertje

A szabadkai székhelyű Piazza Italia Olasz Művelődési Központ szeptemberben ünnepli fennállásának harmadik évfordulóját. A központ az egész év folyamán aktív, többek között olasz nyelvkurzusokat tartanak, képzőművészeti szakkört működtetnek, és számos rendezvénnyel igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a szerbiai, azon belül is főleg a vajdasági, valamint az olasz kultúrát. A művelődés mellett gazdasági téren is tevékenykednek, Szabadkán jelenleg 12 olasz érdekeltségű cég működik.

Stipan Jaramazović, Carmine Tarallo és Daliborka Sudarević (Fotó: Benedek Miklós)

Stipan Jaramazović, Carmine Tarallo és Daliborka Sudarević (Fotó: Benedek Miklós)

A Piazza Italia minden évben egy gálakoncerttel ünnepli meg a születésnapját, és ez az idén sem lesz másként. A szervezők ezúttal a Szabadkai Tamburazenekarral együttműködve hétfőn, szeptember 17-én 20 órai kezdettel tartják meg gálakoncertjüket a városháza dísztermében. Minderről csütörtökön egy sajtótájékoztató keretein belül tudtunk meg többet, amelyen részt vett Carmine Tarallo, a Piazza Italia elnöke, Olaszország szabadkai tiszteletbeli alkonzulja, Stipan Jaramazović, a Szabadkai Tamburazenekar igazgatója, valamint Daliborka Sudarević, az olasz művelődési központ munkatársa.

Mint megtudtuk, a hétfői koncerten a hagyományos népi dallamok mellett klasszikus és modern szerzemények is felcsendülnek Sonja Berta vezényletével. A tamburások mellett három szólóénekes is színpadra áll, ők Dušica Vucelja, Ružica Inić és Marija Kovač. A belépőjegyek 350 dinárba kerülnek.

Mindezek mellett arról is szó volt, hogy egy projektum keretein belül a Szabadkán működő olasz vállalatok támogatásával a Szabadkai Tamburazenekar egy olaszországi körútra megy, amelynek során négy koncertet is adnak. Szeptember 24-én, 25-én és 26-án Firenzében lépnek fel, először a helybeli Zeneakadémián, majd az egyik templomban, végezetül pedig a Strozzi palotában vendégszerepelnek. Utóbbi helyszínen a közismert művésznő, Marina Abramović kiállításának megnyitójával közösen. A tamburazenekar negyedik koncertjére a Milánó melletti Busto Arsizio településen kerül sor, ahol jelen lesznek Szabadka Város küldöttségének tagjai is, így lehetőség nyílik arra, hogy a kulturális kapcsolatok mellett gazdasági kapcsolatok is kialakuljanak.